Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

placeholderAan de lijn deel 1
09-12-2013

Als honden aan de lijn lopen geven ze net zo goed hondensignalen af als vrij in het veld. Nu zie ik regelmatig bazen met een hond aan de lijn lopen die, terwijl ze het vaste rondje doen met van alles en nog wat bezig zijn, maar niet met hun hond. Die zit aan de lijn ten slotte, dus wat kan er gebeuren.

Die bazen lopen te bellen met vrienden en kennissen onderweg. Er klinkt een grote stortvloed aan woorden en zinnen waar we allemaal van mee kunnen genieten als we buiten lopen. Ook de hond dus.

Die ervaart die stem als een achtergrond geluid en dat heeft niets met kontakt met hem te maken. Dus de baas doet zijn ding en de hond probeert zijn ding te doen. Ieder op zichzelf vastzittend aan elkaar door de riem.

Hoe ellendig kan dat zijn voor een hond. Wil je even snel plassen, daarvoor word je uitgelaten ten slotte, word je uit positie getrokken en kan je niet even rustig zitten of je poot optillen want de baas heeft het niet door. Die loopt rustig verder. Heel wat honden zie je lopend plassen of poepen omdat de baas gewoon doorloopt en niet op zijn hond let maar te druk met andere dingen bezig is. Het verplichte rondje met de hond word nuttig gebruikt voor van alles, maar niet voor de hond. Die moet het maar zien uit te zoeken. Als de baas op de lichaamstaal van zijn hond zou letten, ook als hij aan de lijn zit zou hij de signalen die zijn hond geeft op kunnen pakken. Hij zou het aan kunnen zien komen en luisteren naar wat de hond wil. Hoe vaak poepen honden gewoon op de stoepen omdat ze niet anders kunnen. De schuld van de baas, want de volwassen hond zelf zal als hij kan kiezen zijn behoefte onder een struik of ergens verborgen doen en niet zomaar laten vallen. Omdat de baas helaas niet op de lichaamstaal van zijn hond let mist hij de signalen en moet zijn hond uiteindelijk gewoon snel gaan zitten omdat hij geen keuze heeft. Erg vind ik dat.

Als dat al niet vervelend genoeg is voor de hond komt de baas een bekend iemand tegen, waar hij lang mee gaat staan praten en de hond, die moet maar wachten tot het gesprek afgelopen is. Verveelt zich te pletter en krijgt het in de winter veel te koud en in de zomer veel te warm. Want stilstaan is afkoelen in de winter en in de zomer, als de zon volop schijnt, kan je het als hond behoorlijk warm krijgen als je maar stil moet liggen, of zitten tijdens het gesprek, zeker als dat in de volle zon is. Als de baas zijn hond zou lezen zou hij signalen kunnen opvangen, signalen van ongemak, te warm, te koud etc. Honden laten dat heel duidelijk zien, je moet dan wel naar ze kijken natuurlijk om die signalen op te vangen en dat gebeurt veel te weinig.

Nog vervelender voor de hond kan het worden als de baas een bekende ziet met hond. Maakt niet uit of de honden elkaar liggen, het verschil in grote en leeftijd. Ben je gek, de baas wil praten met de andere hondenbaas en de hond die ze bij zich hebben word gewoon meegetrokken ook als hij duidelijk aangeeft die hond niet te zien zitten, te druk, te groot, te klein of wat ze dan ook van elkaar vinden. Daar heeft de baas niets mee te maken. Honden heb je voor je sociale kontakten toch? Waar anders voor? Daarbij bestaat tegenwoordig het principe van de grote roedel buiten, alle honden vinden elkaar leuk en moeten interactie hebben. Er zijn zat artikelen geschreven en tv programma’s gemaakt die dit principe promoten. Honden moeten met elkaar optrekken buiten ongeacht wie ze tegenover zich hebben.

Stel je eens voor dat wij als mens, ook een roedeldier volgens dezelfde normen zouden moeten leven. We zouden er gek van worden. Ook mensen onderling liggen elkaar wel of niet. Degene die wij niet bij ons vinden passen, die mijden we liever en we zoeken kontakt met mensen die ons aanspreken. Helaas vragen we van onze honden regelmatig dingen waar we zelf niets van willen weten. Er word geloofd dat het voor honden anders is, die moeten dat maar kunnen onder de norm de grote straat roedel.IMG02252

Regelmatig ontstaan er door dit soort dingen confrontatie’s tussen twee of meerdere honden en de bazen hebben geen idee waar dit dan plotseling vandaan komt. Hoe kan dat nou? Deze bazen hebben niet naar hun hond gekeken toen ze met hem of haar aan de lijn op een andere baas hond combi afliepen, ze hebben niet op zijn taal gelet, zijn weigeringen genegeerd en gewoon zonder te kijken hun hond meegetrokken. Daar is die lijn toch voor?

Nee, ik vind die lijn daar niet voor. De lijn zou een communicatie middel moeten zijn tussen baas en hond en niet een touw waar je je hond mee voorsleept of achteraan hangt. Je kan bij het naderen ook bij een hond aan de lijn aan de stand van zijn lijf, staart en kop al heel goed zien of dit wel of niet goed zou kunnen gaan. Maar dan moet je wel op je hond blijven letten en zijn taal lezen. Ook aan de lijn.

Honden doen hun best om aan hun baas duidelijk te maken hoe ze zich voelen en wat ze van iets vinden en hoe de hond dit zelf het liefst zou doen vanuit zijn taal en gebruiken. Veel bazen hebben daar niets mee. De hond zit aan de lijn en wordt door die lijn mond dood gemaakt.

Vervolgens wordt het raar gevonden en vervelend dat ze gaan uitvallen aan de lijn naar alles en iedereen, trekken als een gek, nerveus en blafferig gedrag geven in hun jeugd en bloei van hun leven. Pas als ze ouder worden en genoeg ervaringen hebben opgedaan en geleerd hebben dat er geen communicatie is aan de lijn, dat alles wat ze duidelijk proberen te maken aan hun baas toch niet gezien en gehoord word, dan krijg je sjokkende honden die het opgegeven hebben te communiceren met hun baas. Het heeft toch geen zin..

Hoe vaak hoor ik niet van mensen, ik gooi mijn hond zoveel mogelijk los, want hij valt uit naar mensen en honden als hij aan de lijn zit. Of hij trekt zo is ook een vaak gehoorde, ik houd hem bijna niet en ik krijg er lichamelijke klachten van.

IMG02222Maar beste mensen dat ligt niet aan de lijn en dat ligt niet aan een vreselijke behoefte van uw hond aan vrijheid. Dat ligt aan de manier waarop u met u hond buiten loopt, de manier waarop je de lijn gebruikt en het negeren van wat u hond u onderweg verteld maar wat u niet ziet of wil zien.

Het uitlaten van de hond mag geen vervelende klus zijn die u een paar keer per dag moet doen, net als de afwas of andere taken die elke dag terug komen. Het uitlaten van de hond hoort een moment van samenwerken en samen op pad gaan te zijn waarin u kontakt hebt met elkaar en geeft en neemt. Wat zou het heerlijk zijn als iedereen dat respect voor zijn hond zou kunnen opbrengen. Helaas zie ik vaak heel ander zaken en dat breekt elke keer weer mijn hart. Waarom, omdat het zo anders kan, het dagelijkse uitlaten kan een feestje zijn voor baas en hond samen met de juiste instelling . Als je daarnaast dan ook nog goed in de gaten houd wat de hond je met zijn lichaamtaal verteld en dat als leidraad neemt voor dit soort wandelingen kan je ineens heel erg gaan genieten van het samen op pad zijn met je hond en het gaan ervaren als iets dat leuk is, dat het leuk is om een hond te hebben.

Gelukkig zie ik ook veel koppels die echt samen onderweg zijn en van elkaar genieten en aandacht hebben voor elkaar en dat is dan weer iets om vrolijk van te worden.

 

Groetjes Loeki

Overige Blogs

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015