Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

placeholderAan de lijn deel 2
18-01-2014

Naar aanleiding van mijn vorige Aan de lijn blog heb ik zoals verwacht behoorlijk wat reacties gekregen. Positief en negatief en ik ben er blij mee..

Positief is natuurlijk altijd leuk om te horen, maar ook de negatieve reacties neem ik serieus en denk er altijd wel even over na om te kijken of ik onduidelijk geweest ben of mijn punt niet helemaal over heb kunnen brengen. Of dat we gewoon van mening en overtuiging verschillen en dat is ook prima.

Ik vind dit dagelijks terugkerende gebeuren in het leven van honden en hun baas zo belangrijk dat ik er in een tweede blog nog even op terug wil komen.

Ik kreeg de opmerking van iemand dat hun honden als volwassen hond gewoon op de stoep poepen en gewoon op een drukke plek in de stad.

Voor mij een reden om daar even iets verder op in te gaan. Steden zijn niet allemaal hetzelfde van opzet en veel mensen wonen met hun hond op een plek waar weinig gras en groen is in de directe omgeving. De omgeving dus waarin het gewone uitlaten plaats vind. Groeit een hond op is zo’n stadse omgeving waar groenstroken bij aandrang om te gaan poepen niet aanwezig zijn, dan zal deze volwassen hond geen enkel probleem hebben om op straat te poepen. Het is zijn leefsituatie en die van zijn baas. In die situatie is het dus geen gebrek aan kontakt tussen baas en hond als een volwassen hond op de stoep poept. Dat zie ik als een aanpassing aan de leef en uitlaat omgeving. Deze hond en baas hebben niets te kiezen, er is eenvoudig weg geen keuze. In dat soort gevallen is het dus geen gebrek aan kontakt via de lijn. Andere steden hebben overal groen en bieden de hond de keuze mogelijkheid om bij aandrang richting het gras te gaan. Dat zullen ze dan ook doen als volwassen hond , maar als het gras of bomen bij aandrang niet aanwezig is, dan word gewoon de straat gepakt en dat is heel logisch.

Dan kan er nog een reden zijn waarom een hond liever op de stoep gaat zitten en zelfs weigert een grasstrook te betreden. Vaak zijn die stroken of velden zo overbelast door urine en hondenpoep dat het voor veel honden gewoon te smerig geworden is door vermenging van urine en ontlasting tot een grote stinkende brei, waar honden verder niets mee kunnen en ze om die reden de stoep verkiezen. Ook dat heeft niets maken met het gebrek aan kontakt tussen baas en hond

Ik bedank degene die de opmerking gemaakt heeft zodat ik er nog even op terug kan komen. Ik heb dat blijkbaar niet helemaal duidelijk gemaakt in het vorige blog.

Ook kreeg ik een reactie dat het blog wel behoorlijk negatief was en aangaf wat er allemaal niet moest vanuit mij gezien en maar heel weinig van hoe het dan wel moest in mijn ogen. Na even nadenken begrijp ik die opmerking heel goed. Het is altijd zo makkelijk te zeggen hoe het niet moet, kritiek is er te vaak en te veel overal zonder dat er een alternatief geboden word. Ook mijn blog lijkt daar wat last van te hebben. Helaas is het zo dat met dit onderwerp er eigenlijk geen vaststaande dingen te zeggen zijn en geen algemene tips te geven, omdat de honden, hun leefsituatie en de bazen allemaal wat anders in elkaar steken. Belangrijk is wel dat je je hond moet proberen zo goed mogelijk te kennen.

Als voorbeeld geeft ik dit:

Je loopt met je hond los en ziet dat hij of zij regelmatig bij het naderen van een andere hond een omtrekkende beweging maakt als een voor hem prettige manier van het benaderen van een andere hond. Zie je dat bij je hond als hij losloopt, volg dat patroon van hem dan ook als je met hem aan de lijn loopt. Dan ken je je hond en volg je als baas en geleider zijn natuurlijke patroon. Heb vertrouwen in het feit dat je jouw hond kent. Dat vertrouwen kan je opbouwen bij jezelf door hem of haar in alle situaties te bekijken en te ervaren. Dat is een bron aan kennis die je hond je zomaar cadeau geeft. Daar kan niemand tegen op, jouw hond is een individu onder de honden en de baas kan het beste inschatten hoe zijn hond functioneert door hem gewoon constant te observeren. Zie dingen van je hond niet als afwijkend gedrag dat veranderd moet worden omdat de hondenschool zegt dat het anders moet, of op het internet en in boeken. Buckenbaassneeuw022

Accepteer dat jouw hond deze specifieke gedraging laat zien en volg dat ook als hij bij je aan de lijn loopt. Door de eeuwen heen hebben honden bazen dat gedaan met zeer bevredigend resultaat. De bijna wetmatige benadering van de hond via theorieën die overal op het internet geschreven staan bestaat nog niet zo lang. Het samenleven en werken met je hond bestaat al heel lang en dat is heel goed gegaan. Mens en hond gaan nog steeds samen door het leven

Als je jouw hond observeert als hij los loopt en in kontakt komt met andere honden en andere zaken in onze wereld, bekijk dan zijn gedrag, let goed op wat hij precies doet vanuit zijn natuur, accepteer dat en onthoud dat als je met hem aan de lijn loopt voor zijn uitlaat ronde.

Geeft je hond los aan liever weinig kontakt met andere onbekende honden te hebben, ga dan niet met hem aan de lijn vlak langs andere honden lopen, maar maak een omtrekkende beweging met hem, zoals je hond het zelf ook zou doen.

Heb je een hond die liever geen natte voeten haalt en om plassen heenloopt als hij zelf mag kiezen, trek hem dan ook niet door een plas heen als jullie met de lijn onderweg zijn, maar kies ook zelf een route die om de plas heen gaat. Je cocker voelt zich dan begrepen en dat is alleen maar goed voor de wederzijdse band.

Weigert hij of zij op een bepaald stuk stoep te lopen dan kan het zijn dat er een voor de baas onmerkbare geur of substantie aanwezig is, luister naar die weigering en wijk even uit samen. Dat is geen ongehoorzaamheid, dat is een natuurlijke honden reactie op wat hij ruikt en wat hij wil vermijden. Datzelfde gaat op voor weigeringen op smalle paden een andere hond te passeren, ook op bruggen zie je het veel. Deze weigering geeft aan dat de hond de situatie eng of bedreigend vind, er zou een conflict kunnen ontstaan tussen beide honden door een beperkte passeer ruimte. Veel honden begeven zich liever niet in zo’n situatie. Zie je die weigering of aarzeling, pak het dan niet op als dwarsheid, maar werk mee met je hond, zoek even een iets ruimer stuk op en wacht daar tot de ander gepasseerd is, betreedt dan pas het smalle pad of die brug. Je hond zal je er dankbaar voor zijn.

Ga hem niet forceren dingen te doen die hem angstig en onzeker kunnen maken door stevig je wil op te leggen via de lijn met als motto, hij moet volgen altijd en overal. Dat is geen samenwerken, dat is monddood maken in mijn ogen

Observeer je hond in huis en vrijheid buiten, haal daar informatie uit over zijn specifieke karakter en gedrag en voer dat door als je samen aan de lijn onder weg bent.

Ik hoop dat degene die opmerking maakte dat hij probeert zijn hond te lezen en te begrijpen maar niet weet of hij dat wel goed doet hier iets mee kan. Ik denk dat als je als baas je verdiept in je hond, hem zeker kent. Als je dan ook nog in staat bent algemeenheden die over honden gezegd worden wat hun gedrag en reacties betreft naast je neer kan leggen en probeert te vertrouwen op je eigen inzicht en ervaringen die je met hem of haar hebt, je heel erg onderweg bent jouw hond goed te kennen en te begrijpen.

Zeker als het tussen jullie beiden heel goed gaat overal, je eigen hond je niet irriteert en je hond zelfbewust en tevreden in de wereld staat, zonder uit te vallen en andere nare dingen te doen in onze ogen.

Buckenbaassneeuw032Opvallend vind ik altijd dat mensen die samen met hun hond een prachtige combinatie zijn , een super samenwerking hebben, het meest aan zichzelf twijfelen en onzeker zijn. Vaak wordt hun eigen natuurlijke instinct wat honden betreft overschaduwd door de theorie van anderen.

Als jij het niet erg vind dat je hond trekt, waarom er dan een punt van maken omdat iemand anders zegt dat de lijn door hoort te hangen, want zo zeggen ze dat overal in de hondenwereld. Vaak zie ik die mensen dan gaan twijfelen, doe ik het wel goed ? Ja je doet het goed als je tevreden bent over het samenleven met je hond.

Die mooie doorhangende lijn is een beetje een onbereikbaar gebeuren in het normale leven buiten het trainingveld, de shows etc om. Voor een hond veel te zwaar om lang zo geconcentreerd te blijven en het kan de uitlaatrondes gewoon verpesten voor hem. De concentratie moet dan op die doorhangende lijn blijven en zo heeft deze lieverd helemaal niets aan zijn wandeling. Hij kan niet praten via die lijn, niet via die lijn aangeven waar hij graag even naartoe zou gaan etc.

Voor de gewone uitlaatrondes is een beetje druk op de lijn ideaal. Zo voorkom je struikelen en miscommunicatie.

Honden lopen buiten in een wereld van informatie, wat wij op het internet aan nieuws lezen en in de krant en op de tv, is voor de hond de straat en de struiken etc. Honden laten daar boodschappen voor elkaar achter die gelezen moeten worden en zo mogelijk op gereageerd doormiddel van urine of ontlasting. Niet alleen reuen doen dat, teven net zo goed. Daar moeten ze de gelegenheid voor krijgen van de baas, ook aan de lijn. Heel belangrijk om je hond die mogelijkheid te geven op je dagelijkse wandeling. Dat stilstaan en snuffelen heeft een functie in een hondenleven, neem hem dat niet af. Laat hem snuffelen, ook als je haast hebt. Het is als de krant lezen voor hem, zo blijft hij op de hoogte van alles wat er in zijn omgeving gebeurd en wat belangrijk voor hem is. Daar blijft een hond stabiel van. Natuurlijk mag je ook eisen dat ie nu even doorloopt, ook om je leiderschap te bevestigen, samen de ronde doen is iets voor jullie allebei en dus geven en nemen

En dat is dan samenwerken, iets wat voor een cocker en baas van het grootste belang!

Groetjes Loeki

Overige Blogs

Foto :Bucklaat even weten dat hier ook is geweest
 

Foto : Buck geuren aan het opsnuiven in de sneeuw aan de lijn

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015