Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

placeholder Angstfases in een hondenleven
20-11-2012

Je doet je best als je een pup hebt om hem te socialiseren en hem of haar met van alles kennis te laten maken door de eerste weken heen, het gaat allemaal heel voorspoedig en je pup loopt frank en vrij door de wereld.

Maar dan ineens zo rond de 4, 5 of 6 maanden kan het helemaal mis gaan en is je jonge hond ineens bang voor van alles.

Vuilnisbakken die op straat staan, mensen die voorbij lopen, wapperende vuilniszakken, je kan het zo gek niet bedenken, ze zijn bang, durven er niet langs en proberen angstig de andere kant op te gaan.

Voor veel bazen die dit voor het eerst mee maken is het een verwarrend verschijnsel. Je hebt er toch alles aan gedaan om hem of haar goed te socialiseren en toch sta je nu met een jonge hond die overal bang voor is.


Hoe nu verder?

Misschien is het dan handig om te weten dat veel honden tijdens hun leven angstfases hebben en dat heeft te maken met de manier waarop ze ineens naar de wereld kijken .

Onder invloed van hun hormonen en bewustzijn bij het opgroeien wordt de onbevangenheid van de pup ineens vervangen door een bewustzijn dat er ook gevaar in de wereld kan zijn. Iets waar pups zich zelden van bewust zijn en de volwassen hond heeft leren inschatten hoe ermee om te gaan. Die fase ertussen in, het bewustzijn van het feit dat er ook gevaar kan zijn maar nog niet weten hoe met die emoties om te gaan, dat kan zo’n angstfase veroorzaken.

Leeft die jonge hond samen met volwassen andere honden dan zal hij van hen afkijken hoe het allemaal in zijn werk gaat. Leeft die jonge hond als enige hond in het gezin of bij de baas dan is het aan hen om te helpen en te begeleiden, hij of zij moet immers van hen de leiding krijgen hoe zich te gedragen en om te gaan met dit soort emoties.

Slim is dus, om als je dit verschijnsel bij je jonge hond ziet, hem gewoon even opnieuw te helpen en te begeleiden hoe hier mee om te gaan zoals je ook met je pup gedaan hebt toen hij net thuis was. Wordt niet boos of geïrriteerd, dat maakt het beestje nog nerveuser en angstiger. Maar ga samen met hem het gevaar, dat er in zijn ogen is, te lijf, loop langs dat enge ding met hem of haar en laat ze in alle rust ervaren dat er geen gevaar is.

Raak het desnoods zelf even aan en laat zien dat er niets naars gebeurt. Neem de tijd om deze angstfase te begeleiden, realiseer je dat je hond het er echt moeilijk mee heeft.Heb je haast en zet je er druk op, dan kan je zo’n diertje behoorlijk beschadigen, dat kan zich later gaan vertalen in onzeker gedrag en weinig vertrouwen in de baas.

Realiseer je ook, dat het geen fout van jou is, dat je niet gefaald hebt bij het socialiseren maar dat dit gewoon een ontwikkelingsfase is van je hond door zijn nieuwe blik op de wereld, zijn opgroeien en alle geestelijke en lichameljke  processen die daar bij horen.Dat je er niet ongeduldig mee bent en je hond in alle rust ( al duurt het soms lang in je gevoel ) begeleidt in deze fase is heel belangrijk voor de rest van zijn leven. Veel belangrijker nog dan de puppysocialisatie en dat is iets wat maar weinig aan de orde komt in boeken en op hondenscholen.Ga je te hard en stevig aan de gang met een jonge hond die in deze fase zit, dan kan je hem voor de rest van zijn leven onzeker maken en een onzekere hond kan als hij echt volwassen is, problematisch gedrag gaan vertonen.

Soms kan dat het gevolg zijn van het niet erkennen van de angstfase en er aan voorbij gaan, door de echte angst die de hond op dat moment heeft af te doen als aanstellerij.
Ook in deze angstfase leg je de fundering voor zijn latere leven, je kan je hond maken en breken.

Die fase duurt met goede begeleiding helemaal niet lang en je geduld wordt beloond later doordat je hond stabiel op alle situaties reageert.

Nog zo’n angstfase kan ontstaan aan de ander kant van zijn of haar leven, namelijk bij het ouder worden.Je hond kan dan wat angstig gaan worden doordat hij of zij het afnemen van kracht en snelheid ervaart en misschien wat slechter gaat zien en horen.Dat kan ontstaan zo tussen de 8 en de 10 jaar, afhankelijk van wanneer bij jouw hond de ouderdom zich aankondigt, dat kan per hond verschillen.

Ook die ouder wordende hond krijgt een nieuw wereldbeeld onder invloed van wat er zich afspeelt in zijn lijf en geest. Ze ervaren dat ze het tempo en de kracht van hun soortgenoten niet meer bij kunnen houden, niet snel genoeg meer weg zouden kunnen komen als er gevaar dreigt. Voorwerpen en mensen kunnen worden vertekend door hun slechter wordende zicht en dat kan beangstigend op ze overkomen omdat deze beelden nieuw voor hem of haar zijn.

Leeft deze ouder wordende hond met andere honden dan kan je zien dat de anderen hem wat gaan beschermen en in de gaten houden en de oudere hond laat veel van de oude patronen vallen, stelt zich naar zijn hondse huisgenoten anders op en laat veel meer aan ze over dan vroeger, zijn positie veranderd erdoor en dat moet je als baas even goed in de gaten houden zodat je geen fouten gaat maken in het inschatten van je groep honden.IMG00019

Komt je ouderwordende hond als enige hond in zo’n fase, schrijf hem dan niet af, ga er niet vanuit dat hij gewoon aan het dementeren is, maar help hem of haar op dezelfde manier als je zou moeten doen bij een jonge hond door deze fase heen.

Het wil bij een oudere hond helemaal niet zeggen, net als bij de hele jonge hond, dat dit gedrag blijvend is. Het is een fase, ook bij de oudere hond, waar hij of zij doorheen moet met begeleiding van de baas of soortgenoten.

Een hond die ouder word en hiermee goed geholpen wordt kan nog een lange en actieve en heel goede oude dag hebben, waarin hij weet dat hij veilig is en nog leuke dingen kan doen ondanks dat er wat verzwakking is.

Laat je zo’n ouder wordende cocker aan zijn lot over, dan zou het kunnen zijn dat je zijn oude dag verkort omdat zijn zelfvertrouwen en levenslust vaak samengaan en een oude hond met weinig zelfvertrouwen trekt zich terug en laat het leven aan zich voorbij gaan. De oude hond die van zijn baas in de overgangs angstfase de juiste begeleiding krijgt, kan tot zijn dood een actieve oude hond blijven die van het leven geniet.Deze 2 fases komen het meest voor en zijn het meest bekend in de hondenwereld.

Daarnaast kan je hond ook nog in een angst fase terechtkomen na een trauma zoals bv een onverwachtse aanval van een andere hond die hij of zij niet aan ziet komen maar ook bv een lichamlijk ongeluk zoals een gebroken poot, een hernia of  ander zwaar lichamelijke letsel dat hem of haar voor een tijdje uitschakelt en een gevoel van zwakte en onzekerheid kan geven.

Veranderde gezinsamenstelling, verhuizing die wat chaotisch verloopt en het verlies van een maatje of een geliefde baas.Op jonge leeftijd al doof worden of het zicht gaan verliezen.

Het meemaken van een auto ongeluk en de paniek die daarom heen kan ontstaan, een vechtpartij waar de baas bij betrokken is en waarbij de hond aanwezig is geweest.

Ook dit soort situaties kunnen een cocker in een angstfase laten glijden en het beste wat je kan doen, is met hem aan de gang gaan zoals je deed toen hij of zij een pup was, des te sneller wordt je cocker weer dat maatje wat je zo goed kent. 
 

Groetjes Loeki

Overige Blogs

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015