Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

placeholderBijten
10-06-2013

Honden bijten als onderdeel van de hondentaal. We kunnen allemaal wel net doen alsof dat niet zo is, maar daar hebben we ons zelf mee en natuurlijk ook onze hond.

Ik hoor zo vaak mensen zeggen, een hond mag nooit bijten. Ik vind die opmerking altijd wat kort door de bocht. Alsof het niet bij een hond hoort.

Er wordt vaak naar een hond gekeken met een roze bril op. Hij is lief en leuk en zacht, aai- en knuffelbaar. Zeker bij een Cocker Spaniel is dat het geval. Zijn zachte lieve uiterlijk zou je bijna doen vergeten dat je een echte hond tegenover je hebt, met zijn eigen taal en belevings wereld, die vaak zo anders is dan die van ons. Tot het moment van grote schrik omdat die lieve hond ineens zijn tanden laat zien en ook nog gebruikt.

Die schrik veroorzaakt dan vaak een kettingreactie van emoties bij de baas. Ineens is die lieve hond een kreng in zijn ogen en is het vertrouwen helemaal weg .

Dat dit soms gebeurt, kan zijn oorsprong vinden in het feit dat er in de opvoeding en het dagelijks leven veel dingen kunnen gebeuren die een hond een richting opduwen die bijtgedrag kan gaan veroorzaken.

Ik heb een aantal gevallen gehad die heel mooi aan kunnen geven hoe een bijtincident kan ontstaan.

Zo had ik een cockertje als klant dat de baas zomaar gebeten had volgens die mevrouw.

Toen ik doorvroeg hoe dat dan precies gegaan was kreeg ik een antwoord dat meteen duidelijk maakte wat er mogelijk aan de hand geweest was. Ze pakte haar cocker regelmatig even in zijn nekvel en zette hem dan in zijn bench omdat dat even beter uitkwam in haar drukke gezin. Een halsband had hij niet om in huis en met kleine kinderen en katten en veel bezoek was de hond dus even teveel soms en werd hij pardoes aan het nekvel richting bench gesleept en daarin gezet.

En opeens kreeg ze een beet uit het niets volgens haar en was het dus een valse hond die zo snel mogelijk weg moest omdat ze hem niet meer vertrouwde in haar gezin.

Gelukkig was ze bereidt dit wat anders aan te gaan pakken. Hem te trainen dat hij in zijn bench ging liggen als ze het commando daar voor gaf en de hond heeft nooit meer gebeten. Deze cocker heeft het zomaar bij de nekvel pakken ervaren zoals honden dat ervaren, als een behoorlijk zware straf en verzette zich op een bepaald moment tegen die strafmaatregel die steeds vanuit het niets en zonder aanleiding over hem heen kwam in zijn ogen. Voor hem ontvangen als onterechte straf, voor de bazin gewoon een handeling die ze gedachtenloos deed.

Een ander geval

Een Cocker Spaniel in een gezin met jonge kinderen die alles met hem mogen doen omdat hij er voor de kinderen is. Zonder een vaste en veilige plek voor zichzelf en de grenzen tussen de hele jonge kinderen en hem waren heel onduidelijk. Het speelkleed van de baby en het speelgoed wat erop lag was eigenlijk voor het gebruik van zowel de kinderen als de hond, waardoor er in de ogen van de hond soms rare dingen gebeurden. Hij geen idee had wanneer hij zijn eigen speelgoed en ballen wel of niet mocht hebben omdat de kinderen er mee bezig waren. Maar ook mocht hij met het kinderspeelgoed spelen en dan was het aan de kinderen om dat dan weer terug te pakken en dus ontstond er een soort van strijd tussen de kinderen en de hond en haalde hij een keer uit omdat er een bal van hem afgepakt werd op een onverwacht moment doordat kleuter en hond op hetzelfde speelkleed lagen en de hond het niet eens was met het feit dat zomaar zijn bal afgepakt werd. Die gebruikte dus reflexmatig zijn tanden en raak was het even. De hond ziet een liggend kind niet als een wezen waar hij respect voor moet hebben, maar gewoon als een wezen dat zijn bal af wil pakken IMG2076zomaar en zal dan op zijn honds protesteren.

Ook deze mevrouw vond dat de hond dus vals naar kinderen was, want hij had gebeten.

Ook hier is een training ingezet waarbij de hond een eigen plek kreeg en de kinderen geleerd werd niet zomaar alles met de hond te doen, niet bij hem op zijn plek te kruipen maar naast elkaar ieder op zijn eigen plek te leven. Ook deze cocker heeft nooit meer gebeten nadat de grenzen tussen hem en de kinderen en wat wel en niet mocht duidelijk gemaakt waren aan allemaal.

Het laatste voorbeeld dat ik geef gaat om een cocker die zijn eten kreeg in een drukke kleine keuken, waar iedereen maar in en uit liep. De hond moest tussen dat tumult eten. Hij ontwikkelde wat veel mensen baknijd noemen daardoor en beet af en toe even flink als zijn etensbak terwijl hij stond te eten gewoon maar even weggeduwd werd, of hij werd al etend opzij geschoven. In de hondenwereld wordt eten en slapen in alle rust gedaan en dat was voor deze hond niet mogelijk. Dus begon hij met grommen en bijten aan te geven dat er hier iets helemaal niet goed ging. Dus werd deze lieverd als probleem - en valse cocker gezien.

Ook hierbij heeft een nieuwe aanpak en een andere rustige etensplek het probleem helemaal opgelost en heeft de hond nooit meer gebeten of de zogenaamde baknijd laten zien.

Zo kan ik nog wel even doorgaan met de voorbeelden die ik tegengekomen ben.

Ik heb deze 3 gevallen met toestemming van de eigenaren van de cockers hier neergezet.

Wat mij altijd verwonderd bij een bijt incident is het feit dat er in mijn ogen overdreven gevoelig gereageerd wordt door de baas en omstanders. De hond moet meteen weg, is gevaarlijk etc. Zelden wordt in alle rust gekeken naar de reden van het bijten, het bijstellen van de opvoeding en het anders omgaan met de hond zodat die het niet meer nodig heeft om zich op zo’n manier te laten gelden.

Regelmatig krijg ik klanten die over hun toeren zijn omdat de hond een baby of een peuter gebeten heeft en men wordt bang. De hond moet weg of erger nog, men praat over laten inslapen vanwege een rode cocker syndroom of vals karakter.

Bij doorvragen komt bijna altijd een toedracht naar voren die heel duidelijk maakt waarom de hond gebeten heeft. Ga je met het bijtsignaal aan het werk dan is het vaak snel weer over en komt het niet meer terug. Maar dan moet je wel je willen verdiepen in je hond, zijn specifieke karakter, je manier van met hem omgaan, je eigen manier van leven etc.

In dit gebied zit tussen mens en hond een enorm spanningsveld omdat ze elkaar soms echt niet begrijpen. Een hond hoort niet te bijten, klaar over en uit vindt men . De hond heeft het bijten gewoon vanuit zijn genen als onderdeel van de hondentaal en zal dat soms gebruiken bij schrik, pijn, uit verdediging of pure onzekerheid over zijn positie in het huis of gezin.

Een hond die bijt is niet vals, maar geeft duidelijk aan dat het kontakt tussen baas en hond niet goed verloopt...

Bijten hoort gewoon bij het hond zijn. Helaas is dit onderwerp erg taboe, zeker in de cockerwereld, het lijkt haast wel of men zich ervoor schaamt en dat is jammer want vanuit zo’n incident kan een nieuwe verstandhouding tussen baas en hond ontstaan die waardevoller is dan voor dat bijt incident. Ook dat zijn dingen die ik vaak mee mag maken via mijn werk, het opnieuw elkaar ontdekken en leren kennen omdat het duidelijk is geworden dat het zoals het ging niet goed zat tussen baas en hond.

Honden hebben tanden en een bek en doen daar in principe alles mee.

Ze doen er dingen mee die wij van ze willen, ze ontdekken de wereld door middel van hun tanden en ze spreken ermee omdat ze niet anders kunnen soms.

Honden onderling gebruiken naar elkaar toe hun tanden als iets echt moeilijk wordt, ter verdediging of om een punt te maken en tijdens gevechtjes of schermutselingen word er dan ook weleens stevig gebeten. Zo doen honden dat en ervaren dat als heel normaal in hun wereld.

Omdat de baas en het gezin ook bij het leven van de hond hoort zal hij soms ook naar hen toe zijn tandentaal gebruiken om aan te geven dat er iets niet klopt in zijn wereld, dat is nu eenmaal des honds.

Inplaats van in de paniek te schieten en de hond tot vals of onbetrouwbaar te verklaren is het misschien beter om gewoon eens te kijken hoe iets anders en beter kan. Want dat is wat je hond je probeert te vertellen op zijn eigen manier.

 

 

Groetjes Loeki

Overige Blogs

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015