Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

placeholder Eten als een wolf
15-11-2012

Het verbaasd me behoorlijk als mensen honden en wolven maar steeds vergelijken. Uitsluitend en alleen op wat biologische overeenkomsten. Hun spijsvertering is bijna identiek. Dus hebben veel wetenschappers en andere mensen besloten dat de hond dus een soort wolf is en wordt er zo naar hem of haar gekeken.

Wat ik mis in dit geheel is de link naar de wilde hond, ik lees weinig vergelijkingen op internet naar de wilde of verwilderde hond en hun gedrag en eetgewoontes, dat vind ik een rare zaak. Wel de wolf betrekken in beschouwingen over honden en niet hun wilde of verwilderde soortgenoten?

Dan gaat er in de denkwijze toch iets mis, vind ik. Voor de vorm ga ik eens uit van de wolf en accepteer ik dat de spijsvertering van de hond en de wolf praktisch gelijk zijn. Dat is met de mensaap en de mens ook het geval dus waarom niet. De wolf is een vleeseter wordt gezegd en dus de hond ook. OK, stel ik accepteer dat. Ik ga mijn hond op vlees zetten en dan? Welke frequentie van voeren houd ik dan aan, de frequentie van de wolf of die van de huishond.

De wolf leeft een heel ander leven, moet zichzelf op temperatuur houden want hij leeft buiten. Is vaak en lang onder weg, staat vaak onder stress. De huishond heeft al die factoren niet en wordt toch als wolf gevoerd?

De gemiddelde huishond krijgt 1 of 2 keer per dag te eten.

De wolf eet soms dagen niet omdat hij het eerst zal moeten zoeken en vangen of vinden, vervolgens aan stukken scheuren, het vervoeren naar de eetplek in grote brokken in zijn maag, uitspugen en opnieuw op zijn gemak opeten. Die reflex is bij sommige huishonden inderdaad wel te zien nog. In mijn ogen krijgen onze huishonden een overdosis aan dierlijke eiwitten als ze uitsluitend op vlees gezet worden. Waar ze soms ook geestelijk behoorlijk op kunnen gaan reageren

Dan is er nog de jacht op voedsel zelf, onze honden doen dat niet, die moeten wachten op de baas die hen een volle bak overhandigt en moeten daarbij ook nog netjes wachten. Ze verbruiken weinig tot geen energie in afwachting van dat eten, in tegenstelling tot wolven gedurende de jacht, de adrenaline en andere stoffen die door het lichaam aangemaakt worden tijdens de jacht zijn bij onze huishond niet aanwezig.

Dat heeft toch echt niets met de wolf te maken. De biologie van de hond kan dan erg lijken op die van de wolf, de manier van leven en de habitat van de twee groepen zijn zo totaal anders dat het vergelijken eigenlijk wat raar is in mijn ogen. Niet eerlijk ook, want we voeren hem wel als een wolf dan maar accepteren het gedrag dat die manier van voeren soms veroorzaakt niet.

Hij mag niet zelf pakken en stelen, mag niet van straat eten, geen uitwerpselen eten van andere dieren, niet scherp zijn als het op eten aankomt want dan heeft ie baknijd en dat is een probleem vindt men. Dus wel eten als een wolf en je niet op die manier mogen gedragen ? Moeilijk dit.

Er zijn honden en zeker cockers die reageren op hun voeding als het op gedrag aankomt. In het verleden en nu nog, zijn er zat hondenmensen die bij gedragsproblemen naar de voeding kijken en hier wat mee bereiken door het dieet wat te veranderen bij bepaald gedrag en vaak met veel succes. Teveel dierlijk eiwit kan sommige honden en zeker cockers wat hyper en scherp maken als ze daar gevoelig voor zijn.

De wilde en verwilderde soortgenoten nu en in het lange verleden deden het anders dan de wolven ( die van nature mensenschuw zijn ). Die vestigden zich heel lang geleden rond de stadsmuren van steden en stadjes en hielden zich op in de omgeving van mensen en haalden daar hun voeding vandaan. Het was een grote proviandkast door de mens neergegooid voor de honden en die ruimden dat op. Tot en met menselijke uitwerpselen waar ze nog goede voedingstoffen uit konden halen, ook nog vaak te zien bij onze huishond. Het eten van poep is de grote schrik voor veel hondenbazen.

Men vraagt zich dan af waarom doet hij of zij dat, zou dat door de genen kunnen komen, van de wilde voorvader ?

In oorlogsgebieden en andere culturen zie je groepen wilde en verwilderde honden gewoon rond vuilnisbelten en dat soort plekken op zoek zijn naar voedsel. Ze gaan de natuur niet in om te jagen op een prooi, ze voeden zich met alles wat voorhanden is.

In mijn werk merk ik toch ook heel vaak, dat probleem gedrag item1van honden en zeker onze cockers soms toch ook wat bij te stellen is door de voeding ook aan te pakken om het gedrag wat bij te sturen.
Lichaam en geest zijn ook bij onze honden 1 als het goed is en gedrag kan wel degelijk beïnvloedt worden door de manier van eten en wat er gegeten wordt.

Ik heb niets tegen het voeren van vlees aan onze honden, ik doe het zelf ook al meer dan 30 jaar, maar honden op alleen vlees zetten omdat dat de meest natuurlijke manier zou zijn? Ik heb daar ernstige twijfels over en doe het toch zelf liever wat anders, iets meer gericht op het leven in onze maatschappij. Onze wereld heeft niets, maar dan ook helemaal niets met de wereld en de manier van leven van de wolf te maken.

Die wereld ligt dichter bij de wilde en verwilderde hond en ik houd persoonlijk meer die richlijnen aan, wat de honden die zelf konden kiezen aten.

Gelukkig voor de bazen er is keuze zat in verschillende vormen, dus we kunnen kiezen wat voor onze hond het beste bevalt want ook daar zit per hond een enorm verschil in.

Groetjes Loeki

Overige Blogs

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015