Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Pluche spellen voor honden.

12-10-2015P3310015

Cockers en pluche, het is vaak een prachtige combinatie. Veel cockers zijn heel zacht in de bek en vinden rondlopen met een pluche speeltje geweldig. Dan zijn ze even een oer cocker met een prooi die trots rondgedragen wordt. Er mee slapen is ook heel fijn voor veel cockers en het apporteren van een pluche bal of ander pluche speelgoed is helemaal geweldig. Het oppakken en dragen van een pluche beest benaderd het oppakken van een prooigevoel heel sterk Het kan echt een behoefte vervullen.

Cockerbazen kopen wat af aan pluche voor hun lieverds. Overal wordt gekeken en bij aanbiedingen kopen ze er vaak gelijk wat meer.

Veel cockerbazen hebben er een oog voor. Zeker bazen met 1 cocker zijn er druk mee. Bazen van een cockerroedel zijn soms iets voorzichtiger omdat het pluche soms zo echt als prooi gezien kan worden dat er wat onderlinge strijd door kan onstaan, maar dat zijn uitzonderingen.

Er zijn pluche beesten en ballen die speciaal voor honden gemaakt zijn, dubbel gestikt en met stevigere naden bv dan pluche dat voor kinderen gemaakt wordt. Veel van het pluche wat voor kinderen gemaakt wordt en overal te krijgen is, kan niet bestand zijn tegen het spelen ermee zoals honden het doen. Het gaat dan vaak snel kapot. Honden gaan er toch anders mee om dan kinderen en daar is het kinder pluche niet op berekend.

Gelukkig wordt er veel pluche speciaal voor honden gemaakt, dus daar kan je als baas dan naar uitwijken als er weer eens een pluche beest in stukken ligt met het binnenwerk eruit. Sommige cockers hebben namelijk een extra drive als het op pluche speelgoed aankomt. Door de zachte vorm en structuur worden ze geprikkeld om te kijken hoe het er van binnen uitziet. Ze gaan dat met hun tanden en poten onderzoeken. Regelmatig hoor ik dat van bazen, ze beginnen er niet meer aan want hun cocker sloopt het toch maar.
Nu sloopt die cocker niet om het slopen zoals wij het als mensen zien. Een cocker onderzoekt wat dit nu voor ding is en doet dat met tanden en poten en veel algemeen pluche speelgoed is daar niet tegen bestand.

Toch raad ik het bazen af om dan maar te stoppen met pluche speelgoed, hun cockers hebben een behoefte vanuit hun natuur en die behoefte zou eigenlijk wel bevredigd moeten worden om hem of haar zo goed mogelijk te laten functioneren in onze wereld. Onthoud je ze die behoefte dan kunnen ze zelf op zoek gaan naar dingen die deze behoefte bevredigen, zoals de kussens op de bank, sloffen van zacht materiaal etc. Een cocker straffen voor wat wij sloop gedrag noemen is niet slim. Je verstoort je band met je hond omdat hij niet begrijpt waarom hij straf krijgt en dat kan vervelend trekjes in je cocker naar boven halen, trekjes die je liever niet wil hebben.

Als tussenoplossing kan je je cocker onder jouw begeleiding met pluche laten spelen. Zo komt zijn onderzoeksdrang toch een beetje tot zijn recht. Je verstevigt je band met je cocker en je voorkomt slopen uit verveling. Hierdoor voorkom je langer onderzoeksdrang dan eigenlijk de behoefte is. Je kan door er samen mee bezig te zijn het echte scheuren, doorbreken door het pluche even te laten apporteren of te laten zoeken en dat is dan weer heel goed voor je leiderschap.

Haal eens zelf een pluche speeltje uit de kast en speel er samen met je cocker mee, laat hem trots rondlopen terwijl je hem aanmoedigt. Laat het apporteren of verstop het ergens zodat hij het kan zoeken. In 10 minuten kunnen jullie dan samen even leuk bezig zijn en het bevredigt de behoefte van je cocker enorm. Besluit je dat het spelen ermee over is, laat het hem dan weer inleveren. Heb je gelijk het afgeven van dingen weer eens getraind en berg het op voor een volgende keer.

De laatste jaren zijn er ook pluche denkspellen op de markt voor onze cockers, die een leuk effect kunnen hebben. Pluche beesten, ballen en kubussen die weer gevuld zijn met kleiner pluche dat erin verstopt zit. Veel cockers vinden dat geweldig leuk en het geeft een extra dimensie aan het spel. Het bevredigt ook die onderzoeksgenen extra, want bij dit speelgoed is juist dat onderzoeken de bedoeling. Het kleine pluche uit het grote peuteren en te pakken zien te krijgen is een leuke uidaging.

Je kan er ook nog iets lekkers bij stoppen als je dat wil en je cocker kan zijn ding gaan doen, het liefst met jou samen zodat je kan aanmoedigen. Je kan met alle onderdelen ook nog aparte spelletjes doen, verstoppen, laten apporteren etc. Schaf je een pluche denkspel aan dan schaf je meer aan dan alleen dat ene ding, erin zitten nog meer uitdagende voorwerpen in die een cocker erg blij kunnen maken en waar hij of zij met de baas even leuk mee bezig kunnen zijn.

Ik geef hieronder een foto overzicht van wat er aan dit soort dingen op de markt is en Buck laat zien hoe ze er mee bezig kunnen zijn.

 

Groetjes Loeki

Uitgelicht

Hier hebben we wat spelvormen uitgelicht om er wat dieper op in te gaan.

Egg Baby Duck

Egg Baby Duck

Egg Baby Duck

Egg Baby Krokodile

Egg Baby Krokodile

Egg Baby Krokodile

I-Qube

I-Qube

I-Qube

I-Qube Cagey

I-Qube Cagey

I-Qube Cagey

Hide a Bee

Hide a Bee

Hide a Bee

Egg Baby Draak

Egg Baby Draak

Egg Baby Draak

Giant hide a Squirrel

Giant hide a Squirrel

Giant hide a Squirrel

Bag O'Ball

Bag O'Ball

Bag O'Ball

 

 

 

 

 

 

 

 

m7
m10

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015