Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Denkspellen voor honden.

12-10-2015renoendetunnel012

Honden denkspellen zijn er in veel verschillende soorten en maten en in verschillende materialen en prijzen. Van grote firma's die zich bezighouden met het ontwikkelen en maken van hondendenkspellen tot kleine bedrijven die het allemaal wat kleiner aanpakken en dingen met de hand afwerken.

Inmiddels is het een grote markt geworden. Hondendenkspellen kunnen gekocht worden in een dierenwinkel en via websites. Sommige websites hebben zich er helemaal in gespecialiseerd.

In een ander onderdeel van Sport en Spel hier op de website ben ik al ingegaan op het waarom puzzelen met je hond en wat het voor jullie samen kan doen.

Om het allemaal wat duidelijker te maken en aan te geven hoeveel verschillende soorten er op de markt zijn, geef ik hier een klein overzicht van verschillende soorten denkspellen en hoe een cocker in dit geval mijn eigen Buck daarmee aan de slag gaat. Van heel moeilijk tot redelijk simpel. Het zal jullie opvallen dat alle puzzels waar Buck mee speelt van hout zijn. Ik verkies met puzzelen altijd hout boven kunststof vanwege het natuurlijke gevoel voor cockers aan hun tanden en poten en daarnaast maakt hout zelden erg veel lawaai. De geluiden van kunststof puzzels zijn veel harder en holler als cockers daarmee bezig zijn. Dat wil niet zeggen dat ik een bezwaar heb tegen kunststof puzzels in het algemeen, zeker niet. Maar mijn persoonlijke voorkeur voor cockers, die toch wat gevoelig zijn in de bek, gaat gewoon uit naar hout. Puzzels kunnen duur zijn en het ligt er maar net aan of je puzzelen met je hond belangrijk vindt of niet en wat je ervoor over hebt. Maar na aanschaf kan je ze, als je goed onderhoud pleegt, lang blijven gebruiken en daar is ook wat voor te zeggen. Ga je met je hond naar het bos en rijdt je grote afstanden dan ben je reis en benzine geld kwijt en dat is dan vaak eenmalig. Terwijl een puzzel dagelijks plezier kan geven en je cocker de geestelijke uitdaging kan bieden die ze zo nodig hebben. Als het buiten heel slecht weer is kunnen ze een oplossing zijn om binnen met je cocker samen te werken. Zeker cockers waarvan de baas weinig tijd heeft door de week en de dag heen, kan een goede puzzel dagelijks goed zijn om even te doen, zodat je cocker geestelijk werken kan samen met jou in een kwartiertje.

Nog een laatste opmerking. Ik hoor heel vaak mensen zeggen, mijn cocker kan die puzzel al, ik speel hem niet meer, zonde van mijn geld. Daar wil ik dit over zeggen. Ook puzzels die makkelijk zijn voor je hond en die hij bij wijze van spreken met zijn oogjes dicht kan spelen, hebben zeker nog steeds een functie en je doet je hond een enorm plezier als je hem regelmatig laat spelen met puzzels die hij helemaal kent. Het bezig zijn met een puzzel die makkelijk is, ontspant een hond en is heel goed voor zijn zelfvertrouwen.
Dus koester de puzzels die je al hebt en die je als makkeljk ervaart. Die hebben als ontspanningstherapie nog steeds een goede functie. Moeilijkere puzzels om aan te leren, afgewisseld met makkelijke puzzels die ze al kennen is een super manier van puzzel. Zowel voor ontspanning als inspanning en vergeet het niet hè, doe het altijd samen met je cocker, daar zijn ze voor bedoeld.

Nog een puzzel tip. Vraag je je af hoe een moeilijke puzzel aan te leren; Bedenk dan dat cockers dingen kunnen afkijken van hun baas. Die voor doet hoe het moet, laat je cocker steeds langzaam zien hoe iets werkt en hij gaat het van je overnemen stapje voor stapje, moedig je dan ook nog aan dan kunnen ze heel ver komen, gewoon door te kijken hoe jij het doet. Cockers lezen de baas de hele dag door en die eigenschap maakt juist puzzelen met ze zo enorm leuk.

Ze hoeven het niet helemaal zelfstandig uit te zoeken, liever niet, cockers en baas is samenwerken en samen ontdekken en dat komt bij puzzelen nu net heel goed tot zijn recht.

Veel plezier met het puzzelen samen en met het foto overzicht van puzzelende Buck hieronder met veel verschillende principes.

 

Groetjes Loeki

Uitgelicht

Hier hebben we wat spelvormen uitgelicht om er wat dieper op in te gaan.

De Rollenbaan

 

 

 

 

 

 

 

 

m7
m10

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015