Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

placeholderHond op proef
11-04-2013

Er word naar mijn mening veel te makkelijk gedacht over het weg doen van een hond als het even tegen zit .

De opmerkingen, ik zoek een andere baas voor hem of haar, die hem kan geven wat ie nodig heeft vliegen om je oren.

De asiels zitten vol met honden die weggedaan zijn omdat de baas het niet meer op kon brengen om goed voor de hond te zijn en marktplaats word overspoeld met honden die te koop staan. Alsof de hond een ding is dat even van eigenaar moet veranderen omdat dat voor iedereen beter is, zoals zo vaak even tussen neus en lippen door gezegd wordt.

Soms kan er zelfs geboden worden op een hond, het moet toch niet veel erger worden allemaal.

Veel asiels geven tegenwoordig een hond mee op proef zodat de nieuwe eigenaren even kunnen testen of het allemaal wel bevalt.

Dat is niet te testen in een paar weken, een hond die afgestaan word aan een asiel is de weg vaak helemaal kwijt. En niet de hond die hij of zij in het verleden was en in de toekomst zal zijn.

Meestal staan er beschrijvingen op de site van de asiels.

Vaak kloppen die beschrijvingen helemaal niet met de werkelijkheid en zijn gebaseerd op wat de hond aan gedrag laat zien op het moment dat hij in het asiel zit en op wat de baas die van hem af wil over hem of haar verteld.

Als de hond niet in het asiel komt maar rechtstreeks van de ene eigenaar naar de andere gaat kan er ook verwarring ontstaan over het gedrag van de hond. De oude baas laat vaak details over het gedrag weg en ook hier raakt de hond het spoor wat bijster en zal zich in eerste instantie bij zijn nieuwe baas niet laten zien zoals hij werkelijk is.

Een hond heeft net als mensen de tijd nodig om de schok van zijn veranderde situatie en het verlies van zijn baas te verwerken en zich daaraan aan te passen en dat gaat niet in een paar weken. De echte hond laat zich pas zien als de schok en dat heimwee naar de baas en zijn gezin verdwenen is en zijn nieuwe omgeving en baas vertrouwd voor hem zijn en hij of zij een band heeft gekregen met die nieuwe baas.

Dan pas zal hij stukje bij beetje duidelijk worden wie hij is. Dat heeft veel tijd nodig , geduld, begrip en inzet van de nieuwe eigenaar.

Even een hond een paar weken op proef nemen kan echt geen goed beeld geven. Of het nu een asiel hond is of een hond die rechtstreeks van de vorige eigenaar overgenomen wordtfoche2

Menselijk gedacht is dit misschien de juiste weg om te kiezen, maar wat doet het met de hond ?

Hij of zij is het wezen dat zich maar steeds opnieuw moet aanpassen en steeds maar opnieuw afscheid moet nemen van de omgeving en mensen waar hij probeerde mee te leren leven en waarvan hij de nieuwe regels probeerde te volgen.

Gebeurt zoiets vaker , dan kan dat een hond breken en zeker een cocker. Cockers zijn baas gericht en proberen een band te krijgen met de mens waarmee hij samen moet leven.

Wij mensen zouden eens wat meer na moeten gaan denken over het zomaar op proef nemen van een hond om te kijken of het bevalt. De mens word er misschien beter van, maar voor de hond kan dit heen en weer geschuif tussen verschillende bazen en asiels een catastrofe zijn. Het kan psychisch teveel voor ze worden en ze kunnen hierdoor te boek komen te staan als onplaatsbaar uiteindelijk. Met alle gevolgen van dien.

Als je van plan bent een hond te nemen, ga er dan vanuit dat het een verbinding voor het leven wordt en doe niet mee aan het op proef nemen van een hond.

Vind je jezelf meteen vastleggen op je keuze van die hond te risico vol, doe het dan niet. Misschien komt er later iemand die wel voor het dier wil gaan en die in staat is om zich wel vast te leggen en de hond een leven kan geven zonder maar steeds het trauma van de scheiding van alles wat hem of haar bekend is.

Een hond is een levend wezen dat kwetsbaar is in lijf en geest en geen ding dat je kan aanschaffen, uitproberen en weer weg doen. Dan richt je schade aan en overkomt dat een hond veel dan kan het onherstelbare schade worden.

Realiseer je dat de hond een schok te verwerken heeft, heimwee kan hebben en absoluut nog geen idee heeft van wat je van hem of haar verwacht. Dat moet hem of haar met veel geduld en liefde duidelijk gemaakt worden. Realiseer je dat als jij ook weer snel afhaakt en hem terugbrengt, je zijn kansen op een stabiel leven verkleind

Want eens houdt het op en is de hond niet meer in staat om zich opnieuw aan te passen en te hechten. Dan is een hondenleven vernield door de gemakzucht en nonchalance van de mens die naar een hond kijkt als een gebruiksvoorwerp en dat is een hond dus niet..

Groetjes Loeki

Overige Blogs

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015