Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdstukken

1. HOEZO IS EEN COCKER EEN JACHTHOND?

2. HOEZO IS EEN COCKER EEN IDEALE GEZINSHOND?

3. DE GEMIDDELDE COCKER

4. DE PRIKKELGEVOELIGE COCKER

5. DE 1 BAAS COCKER

6. DE IMPULSIEVE COCKER

7. DE FLEGMATIEKE COCKER

8. DE WERK COCKER

9. COMBINATIE VAN TYPES

10 TABOR

11. HARD OF ZACHT IN DE BEK

12.BUCK DE OUDE MAN

13. COMING SOON

nHARD OF ZACHT IN DE BEK.

Hoofdstuk 11

Tennisballen en cockers, ze kunnen er helemaal gek van zijn. Er gewoon mee rondlopen, er achter aanhollen als hij gerold wordt en natuurlijk ook apporteren en vangen. Alles zit in die tennisbal voor veel cockers.

Zo heb ik een tijdje vlakbij een tennis vereniging gewoond en veel van die ballen vlogen over het over het hek van de vereniging heen en kwamen terecht in het openbaar groen dat bestond uit dichte struiken. Wat waren mijn cockers daar altijd blij mee!

Ik hoefde maar het woordje zoek te noemen als ik daar in de buurt liep en het hele stel vloog de bebossing in op zoek naar tennisballen en ze vonden er altijd wel een aantal. Ik heb er bij gehad die het voor elkaar kregen om vol trots met 2 gevonden tennisballen uit de struiken te voorschijn te komen. Het naar huis gaan was een trotse optocht van blije cockers die tevreden waren na het speuren en hun felbegeerde buit mee namen naar huis. Thuis had ik inmiddels emmers met tennisballen staan en gaf ze met gulle hand weg aan klanten en bevriende honden. Dankzij mijn roedel had ik er altijd genoeg en hield genoeg over om ook mijn eigen cockers stevig met tennisballen te kunnen laten spelen.

Toch zaten er ook weleens cockers bij die niet uit de struiken kwamen met een tennisbal na het zoeken. Wel enthousiast meezochten maar nooit een bal pakten en er trots mee rond gingen lopen maar in de struiken gingen staan blaffen met die heel indringende cockerblaf die ze soms kunnen hebben als ze in het veld hard aan het werk zijn. Die bal pakken en brengen, ho maar. Ze lieten ze liggen en verwezen er naar. Af en toe kwam er een me halen om me die bal te laten zien, maar oppakken nee hoor. Ze deden dat gewoon niet. Nou kan het zijn dat die cockers het apporteren niet in het bloed hadden zitten. Ondanks dat een cocker een jachthond is, zijn er toch heel veel die wat hun genen betreft niet het apporteer gen in zich hebben maar uitsluitend blijven verwijzen. Helemaal naar hun oorsprong, want verwijzen en opstoten was de eerste functie van de spaniels als gebruikshond vroeger, later is het apporteren er ook in gefokt om de spaniel wat breder inzetbaar te maken voor de jacht. Het boeiende van het verhaal is wel, dat een aantal van de cockers die ik gehad heb en die geen tennisbal op wilde pakken, andere dingen wel pakten en zelfs apporteerden en bij me brachten. Zoals een dood musje of een merel en muisjes etc, die al een tijdje dood waren, te voelen aan de staat waarin ze naar me toe gebracht werden en ik het dus in mijn hand kon voelen bij het aanpakken. Ze hadden en zo hoort het ook, dit dier niet zelf gedood want ze waren altijd al koud, maar wel gevonden en opgepakt en naar mij gebracht voor rigor mortis opgetreden was. Terwijl ze dat met een tennisbal niet deden.

Nu heb ik het geluk dat ik vroeger als heel jong meisje in aanraking ben gekomen met mensen die toen heel veel over honden en zeker cockers wisten, ik leerde veel van hen, dingen waar ik nu 50 jaar later nog steeds veel plezier van heb. Ze gaven mij hun ervaringen en gedachtes met liefde door omdat ik de volgende generatie was, net als ik nu graag doe na al de jaren

Een van de dingen die ze aan mij doorgaven was, dat veel jachthonden en zeker cockers, zacht in de bek waren. Een jachthond die zacht in de bek is kan wild aanraken en dragen zonder het te beschadigen en dat vond men in de jachtwereld heel belangrijk. Kapot gebeten wild was minder waard en gaf een hele hoop narigheid. Het ultieme dragen van wild was dan ook, het onbeschadigd afgeven na apport. Daar horen honden dan dus zacht in de bek voor te zijn en veel mensen waren daar toen mee bezig. Ik kan me nog herinneren dat ik wel testen heb gezien van cockers met rauwe eieren. Er werd die honden geleerd een rauw ei aan te pakken. Brak dat ei bij het aanpakken dan was de hond hard in de bek, bleef het ei heel, dan was hij zacht in de bek en was iedereen blij.

Maar dat was vroeger, ik spring nu weer even naar deze otijd waarin de cocker als huishond en sporthond gehouden wordt. Of een hond hard of zacht in de bek is, heeft niet zoveel belang meer. We willen tegenwoordig andere dingen van onze cockers. Dus wordt er nooit meer over gesproken. Maar in mijn werk kom ik toch regelmatig dingen tegen die nog steeds te maken hebben met het hard of zacht in de bek zijn en kan soms bazen op het verkeerde been zetten.

Zo krijg ik klanten met de klacht, mijn cocker wil niet spelen, mijn vorige cocker was gek op zijn bal en deze laat hem liggen. Wat is er mis met hem. Als ik dan vraag of het een harde bal is of een zachte bal dan is men wat verwonderd. Een bal is een bal nietwaar ? Niet waar, een tennisbal pakken vraagt om een stevige beet en goed vastpakken, cockers met een harde beet hebben daar geen enkele moeite mee. Cockers die zacht in de bek zijn willen dat niet, hebben een natuurlijke afkeer van harde dingen in hun bek pakken en vasthouden. Schakelen vaak om naar verwijzen om toch aan hun functie te voldoen.

Soms kan je zien dat als je met zachte ballen aan de gang gaat zoals latex ballen en pluche ballen ze ineens wel graag met een bal willen spelen, zelfs gaan apporteren en er blij van worden.

Dat sluit aan op hun aanleg. Ik ken cockers die zo zacht inde bek zijn dat ze geen harde brokken willen eten en daardoor bekend komen te staan als slechte eters. Ook kluiven is iets wat ze niet graag doen terwijl zachte dingen graag gegeten worden.

Trekspelletjes worden ook vaak beïnvloed door het feit of ze zacht of hard in de bek zijn. Cockers die zacht in de bek zijn laten vaak veel sneller los, natuurlijk spelen bij trekspelletje ook nog andere dingen mee, zoals baas en hond verhouding, maar zacht of hard in de bek zijn beïnvloed het ook.

Wat vroeger een belangrijk item was bij jachthonden en cockers zoals zacht in de bek zijn kan bij onze huis en sport cocker nu via andere kanalen toch weer mee kan gaan spelen in het dagelijkse leven.

Ik merk heel vaak dat als bazen zich bewust worden van wat er aan de hand kan zijn wat de aanleg van hun cocker betreft, het gedrag dat de hond laat zien een stuk duidelijker voor ze wordt. Er komt dan begrip voor wat de cocker steeds maar aangeeft en ga je het spelen en werken aanpassen aan het hard of zacht in de bek zijn dan zie je geen weigerachtige honden meer, geen slechte eters, geen saaie lummels, maar gewoon een cocker die lekker bezig is. Als hij zacht in de bek is, graag met zacht speelgoed en ballen. Is hij hard in de bek, dan maakt het hem allemaal niet zoveel uit en zal hij met alles aan het werk willen.

n1Ook met puzzelen is het hard of zacht in de bek soms een item om een cocker wel of niet met plezier te laten puzzelen. De meeste cockers die zacht in de bek zijn puzzelen vaak liever met houten puzzels omdat die kleine houten pionnen zich makkelijker laten pakken dan hard plastic waar ze vaak harder op moeten bijten om ze uit een puzzel te krijgen, hout glijdt minder snel weg van de tanden waardoor de beet zachter kan blijven en ze naar hun aard aan de gang kunnen gaan.

Cockers die heel zacht in de bek zijn en een rauw ei zouden kunnen aanpakken zonder het te breken worden ook vaak erg blij van pluche en stoffen puzzels, omdat ze dan helemaal niet hard met hun tanden aan de gang hoeven te gaan. Of puzzels die niet met het pakken van dingen werken maar gespeeld kunnen worden met uitsluitend de poten.

Ook hier gaat weer op, cockers hebben onderling vaak enorme verschillen in aanleg en weet je hoe de aanleg zit, wordt alles een stuk leuker ook het verschil van hard of zacht in de bek kan een wereld van verschil maken in het functioneren van je cocker.

Groetjes Loeki

 

 

 

 

 

m12
m15

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015