Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdstukken

1. HOEZO IS EEN COCKER EEN JACHTHOND?

2. HOEZO IS EEN COCKER EEN IDEALE GEZINSHOND?

3. DE GEMIDDELDE COCKER

4. DE PRIKKELGEVOELIGE COCKER

5. DE 1 BAAS COCKER

6. DE IMPULSIEVE COCKER

7. DE FLEGMATIEKE COCKER

8. DE WERK COCKER

9. COMBINATIE VAN TYPES

10 TABOR

11. HARD OF ZACHT IN DE BEK

12.BUCK DE OUDE MAN

13. COMING SOON

P4100022BUCK DE OUDE MAN.

Hoofdstuk 12

Buck is vergeten wat dag en nacht is.

Buck weet niet meer wat een trap is.

Buck weet niet meer wanneer het etenstijd is voor hem maar als we in de keuken zijn dan begint het langzaam aan weer te dagen.

Buck die uitgelaten wordt, het is elke keer een verrassing voor hem en dan alleen maar naar het eind van de straat graag en dan weer snel terug, anders weet hij niet meer waar hij is.

Buck die uitglijdt in de bochten.

Buck die struikelt over takjes, steentjes en stoepranden.

Buck die zich van al die ongelukjes blijmoedig hersteld en verder gaat met waar hij mee bezig was.

Buck die in de tuin of in huis nog steeds weet hoe Andy (onze andere cocker van iets meer dan anderhalf jaar ) te verleiden tot een spelletje en daar dik van geniet en samen rennen ze dan door huis en tuin. Andy doet alles 20 keer, Buck 1 keer maar je ziet en hoort hem genieten.

Buck die zwaar ligt te slapen, ineens wakker wordt en uit zijn mand stommelt om je even te bedelven onder kusjes en knuffels omdat het leven zo fijn is. Ook als je net koffie in je handen hebt of zoiets dat heeft ie niet door dus zit je dan samen onder met wat je in je handen had maar wat maakt dat .

Buck die zo zwaar slaapt dat hij nergens op reageert als je hem wakker wil maken en dan toch even later mete en slaperige kop omhooP6070007P4100016g komt met een verbaasde blik alsof hij geen idee heeft waarom hij wakker geworden is zo traag zijn zijn hersenen gaan werken. Die vertraging van de hersenen bij heel oud worden kan je overal zien als je goed oplet en kan een hoop verklaren van nieuw gedrag dat ze laten zien.

Buck die geen idee heeft waarom er in de gang ineens vreemde geuren hangen omdat hij bezoek gewoon mist en pas later ruikt dat er mensen zijn geweest en dan alsnog gaat zoeken of ze er nog zijn.

Buck die blij is met elk likje of neusje van Andy als hij ze krijgt.

Buck is oud, heel oud, Buck zielig? Zeker niet, hij heeft nog nooit zo onbevangen van het leven genoten als nu, zo onbevangen zonder angst en vrees ondanks het feit dat ie stokdoof is en bijna niets meer ziet. Die bij alles mijn aanrakingen nodig heeft om hem te dingen duidelijk te maken. Aanrakingen die hij zijn hele leven gekend heeft en waar hij nu zoveel vreugde en zekerheid uithaalt en waardoor hij de wereld weer begrijpt.

Niet elke cocker wordt op deze manier heel oud. Net als bij mensen wordt elke cocker op zijn eigen manier oud als hij oud mag worden.

Wij bazen hebben er vaak meer moeite mee dan de hond zelf. We gaan kijken naar ze met een zielige bril op.

Maar soms als je geluk hebt kan je zien dat je oude hond nog zoveel plezier aan het leven beleefd, anders dan vroeger, zeker als er geestelijke veranderingen en doofheid en blindheid op gaat treden. Maar dat weet je cocker zelf niet die leeft zijn oude leven met net zo'n passie en inzet als hij of zij vroeger deed maar uit dat nu anders. Maar hoe je cocker oud wordt, of het nu is zoals Buck of op een andere manier, ze hebben extra zorg en bescherming nodig. Een baas die begrijpt waar de veranderingen zitten en vandaan komen en bereid is zich daaraan aan te passen.

Koester die oudjes, laat ze niet meer los als ze je niet meer horen of zien maar houdt ze dicht bij je en bescherm ze tegen de harde buitenwereld. Ze kunnen dat vaak zelf niet meer. P4100030P4100029

Let extra op open tuinhekken en deuren, een oude hond gaat soms gewoon lopen en verdwaalt dan vreselijk. Kan te water raken en verdrinken. Overreden worden of ergens vast komen te zitten zonder los of vrij te kunnen komen en dan eenzaam sterven. Zo'n eind moet je niet willen voor je oude maatje.

Ik geniet nu van Buck zijn ouderdom en heb vroeger genoten van mijn andere cockers die op een andere manier heel oud mochten worden.

Het is aanpassen en soms super alert zijn om die oude dag te begeleiden maar kan tegelijkertijd zo verschrikkelijk mooi zijn. Aan het begin van hun leven als pup zijn ze kwetsbaar en doen we van alles om ze veilig te houden en te koesteren. Heel oude honden zijn weer net als die pups met dezelfde behoefte aan koestering, bescherming en begrip voor hun situatie. Pups weten nog niets als je aan hun opvoeding begint, dat moeten ze nog leren. Heel oude honden vergeten die opvoeding weer en dat maakt de cirkel van het leven zo mooi rond.

 

Groetjes Loeki

 

 

 

 

 

m12
m15

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015