Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdstukken

1. HOEZO IS EEN COCKER EEN JACHTHOND?

2. HOEZO IS EEN COCKER EEN IDEALE GEZINSHOND?

3. DE GEMIDDELDE COCKER

4. DE PRIKKELGEVOELIGE COCKER

5. DE 1 BAAS COCKER

6. DE IMPULSIEVE COCKER

7. DE FLEGMATIEKE COCKER

8. DE WERK COCKER

9. COMBINATIE VAN TYPES

10 TABOR

11. HARD OF ZACHT IN DE BEK

12.BUCK DE OUDE MAN

13. COMING SOON

scannen0005DE IMPULSIEVE COCKER.

Hoofdstuk 6

De impulsieve cocker is een verhaal apart en brengt zijn eigenaar vaak tot wanhoop de eerste jaren van zijn leven.

Hij reageert op alles impulsief, reageert bij wijze van spreken al voor hij iets gezien of gehoord heeft en is zonder vrees en nergens van onder de indruk. Hij is altijd maar bezig de wereld te onderzoeken. Vaak is die wereld gewoon vreselijk leuk en zonder gevaar in zijn ogen, niets komt bedreigend over en niets wordt vermeden.

Een hoogte van drie meter afspringen, geen probleem voor die cocker, komt hij verkeerd terecht dan maakt dat vaak weinig indruk en het zal hem niet afschrikken om het nog eens te proberen later in zijn leven.

De pup in dit type cocker is vaak een ramp. Alles maar dan ook alles moet gepakt worden en onderzocht en dan niet voorzichtig en testend maar gewoon meteen voluit. Zo krijgen pups van het impulsieve karakter dingen binnen waar een andere hond niet eens aan zou ruiken.

Piepschuim word aan stukken gescheurd en opgegeten want het voelt zo leuk in de bek. Open verfemmers worden onderzocht en er word van gedronken en oren zitten meteen vol met verf. Niets remt de impulsieve cocker, hij blijft onderzoeken zonder bewustzijn van gevaar en zijn pijn en schrik grens ligt enorm hoog.

Tijdens dat onderzoeken en testen gaat hij of zij daar zo in op dat er kontakt verloren word met zijn omgeving en dat kan ervoor zorgen dat waarschuwingen van de baas en standjes of correctie helemaal niet aankomen. Hij is er dan met zijn kop niet bij en nog bezig met wat hij ontdekt heeft.

Wat het hebben van een impulsieve cocker ook zo hectisch maakt is dat hij leert van al zijn successen en dat dus gewoon blijft herhalen.

Als pup een keer op de salontafel gaan staan en eraf gestuurd wordt, maakt geen indruk. Het komt gewoon niet in die impulsieve kop op om het niet meer te doen, voor de baas er erg in heeft doet hij het weer en standjes en sterkere correcties hebben vaak geen effect omdat hij dat in zijn dolligheid gewoon erbij vind horen.Dax2001April

Helemaal moeilijk word het als er op die tafel iets te eten staat, dan heeft de impulsieve cocker dus dubbel succes, en een lekkere beloning en gewoon op de tafel staan. Dat standje of die correctie hoort er voor hem gewoon bij en dat word niet gezien als negatief. Leuk al die aandacht van de baas er ook nog eens bij. Je zou kunnen zeggen in sommige gevallen, het heeft voor de impulsieve cocker nog een extra leuke charme.

Hij kan na zo’n standje of correctie gewoon op je af komen hollen en voluit blijmoedig op je schoot springen om even een spelletje te doen met je. Hij komt niet op het idee dat die correctie of dat standje niet leuk bedoeld is. Het leven is toch een groot feest?

De enige manier om dit type cocker in zijn jeugd dingen bij te brengen is hem de kans te ontnemen zichzelf dingen aan te leren door de successen die hij kan hebben te voorkomen.

Het oninteressant maken van dingen en situaties werken beter dan corrigeren of negeren.

Zorg er in de opvoedingsfase bv voor dat er geen eten op tafel staat en bouw de salontafel even vol met dingen zodat hij of zij er gewoon niet op kan springen.

Dan verdwijnt de interesse vaak snel en zal hij of zij het laten voor wat het is. Er is tenslotte nog zoveel meer dat zijn aandacht vraagt en daar gaat hij zich dan op richten. Stop je te vroeg met deze aanpak en krijgt hij de kans op een nieuw succes dan moet je weer van voren af aan beginnen

Dat gaat ook op voor vensterbanken, die kan je in de opvoedfase beter even volbouwen met dingen die niet kapot kunnen gaan en waar je niet echt aan gehecht bent, want de impulsieve cocker zal ook daar regelmatig in terecht komen en overspringen van vensterbank naar tafel of stoelen zou ook best kunnen gebeuren.

Van tafel naar tafel is ook weleens het geval gewoon omdat hij het kan en leuk vind.

De impulsieve cocker is slim, super slim, niet alleen in het bedenken van allerlei kattenkwaad in onze ogen, maar kan ook in zijn onderzoekings drift dingen ontdekken waar een andere hond niet eens op komt. Ook is zijn energie peil vaak heel hoog en hij kan de hele dag wel doorgaan zonder af en toe eens rust te nemen.

Omdat hij zelden ergens bang voor is , kan hij of zij zich in hoeken wurmen en vast komen te zitten zodat hij ontzet moet worden, zich door kieren en gaten heen werken die de baas niet eens gezien heeft. In sommige zaken kan de impulsieve cocker zich gedragen als een kat. Hij kan onder een bed of een bank kruipen en er dan vervolgens vast komen te zitten zodat de baas hem moet komen redden. Ook dit is voor de impulsieve cocker geen reden om het niet meer te doen. Hij ziet dit als een leuk spelletje

Belangrijk in de opvoeding van deze cocker is het voorkomen van ongewenst gedrag en leren door ontdekking.

Het beste is dit type cocker tijdens de opvoeding geen seconde alleen te laten zodat hij niet op ontdekkings tocht kan gaan. Let goed op hem of haar en wees slimmer door te voorkomen dat hij dingen uithaalt die hem bevallen en dus zeker zal gaan herhalen.

Het beste kan je hem of haar van ruimte naar ruimte meenemen en op die manier voorkomen dat hij, op het moment dat ie even zonder toezicht is gaat ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Of hem even af sturen in een bench of op een afgeschutte plek, zodat hij zichzelf niet in de problemen kan werken als de nieuwsgierigheid getriggerd word

Het geluid van de brievenbus kan hem nieuwsgierig maken en als hij dan gaat kijken en de post vind, dan is die voor hem. Alles word versnipperd en opgegeten.

Dit type cocker moet dus eigenlijk een constante leiding en begeleiding hebben om ervoor te zorgen dat er geen ongewenst gedrag aangekweekt wordt.Tuin014

Daar kan je wel je voordeel mee doen, je moet hem toch steeds in de gaten houden, dus kan je wat appèl oefeningen doen met laten volgen, zitten, etc. Daar leert de impulsieve cocker veel beter door dan echte trainingssessie die lang duren, hij heeft daar de concentratie niet voor. Dus juist korte oefeningen de hele dag door werken heel goed bij dit type en je voorkomt op die manier het zelfstandig aanleren van dingen die je niet wil.

Pas vooral op als je dit type hebt dat je niet denkt dat hij of zij structureel niet wil luisteren, ongehoorzaam is of als dominant gezien word. Niets is minder waar .

Maak jezelf als baas heel leuk voor hem, speel veel samen, laat hem zoekspelletjes doen, apporteren als dat in hem zit, puzzelen etc. Zorg ervoor dat jij eigenlijk het aller leukste word voor hem op deze wereld. Leg steeds de aandacht op jezelf en blijf kontakt met hem houden op een speelse manier. Zie je hem richting tafel lopen, trek zijn aandacht en nodig uit voor een spelletje of doe een gecontroleerde oefening .

Ga je uit van onwil om te luisteren of dominantie en hem stevig aanpakken, zoals dat vaak geadviseerd wordt, dan verstoor je je band met hem. Daar bereik je het tegenovergestelde mee , dit type is niet ongehoorzaam of dominant maar gewoon heel erg impulsief , dat is voor hem of haar de eerste emotie.

Hij snapt geen klap van die harde of stevige aanpak en zal de baas helemaal buiten gaan sluiten uit zijn leven. Hij zal zelfstandig gaan leven zonder zijn baas te erkennen en dan ben je verder van huis.

Concentratie is een probleem bij deze cocker, een voorbeeld:

Jullie zijn samen met een appèl oefening bezig, bv zitten. Hij kan dat vaak heel goed in een prikkelvrije omgeving waar geen geluiden zijn of vliegende vogels huppelende kinderen , andere honden etc.

Maar nu in een drukke omgeving, dan word het allemaal wat anders voor dit cockertje, Hij wil wel netjes gaan zitten voor je, maar oh die spelende kinderen zijn zo leuk en die vogel die daar vliegt, het is allemaal boeiend voor hem. Zo boeiend en onderzoek waardig dat hij vergeet dat ie met de baas bezig is, maar even MOET kijken wat daar nu precies gebeurd. Het lijkt ongehoorzaam maar dat is het niet. Zijn impulsieve karakter zorgt ervoor dat hij vergeet waar hij mee bezig is omdat ie geboeid raakt door iets anders. Niet alleen in kontakt met de baas kan je dit gedrag zien, ook als ie zelf aan het spelen is en de beschikking heeft tot veel speelgoed, zal de impulsieve cocker niet met 1 stuk speelgoed spelen maar met alles, is ie met het ene bezig en ziet hij ineens iets anders, dan word dat gepakt.

De huiskamer van een baas van een impulsieve cocker is vaak het toneel van ballen en ander speelgoed, het ligt overal en de cocker zit daar verzaligd midden in chaos te veroorzaken.

Het lijkt uit dit verhaal eigenlijk helmaal niet leuk om zo’n cocker te hebben. Toch is het dat wel. Ik heb samen mogen leven met dit type en ben nog steeds onder de indruk van zijn karakter in positieve zin. Ik begon dit verhaal met de lastige kant van het hebben van zo’n cocker en wil nu toch ook die geweldig fijne kant van leven met zo’n type aanstippen.

Hij of zij is mens en dier gericht op een positieve manier. Staat open in het leven en is bereid met iedereen vriendschap te sluiten. Hoe meer zielen hoe meer vreugd lijkt dit type echt uit te dragen.

Zijn levenslust en vriendelijkheid naar alles en iedereen is fenomenaal.

Hij speelt graag en veel en is altijd in voor een knuffel. Past zich makkelijk aan in nieuwe situaties en raakt niet snel van slag. Hij wordt zelden boos, weet eigenlijk niet wat grommen is en probeert situaties die hij als naar ervaart door speelgedrag en blijheid om te keren en zijn baas aan het lachen te krijgen en ontwapent op die manier ook iedere hond.

Deze cocker is gesteld op drukte en interactie maar kan zichzelf ook vermaken met zijn eigen speelgoed en is meer dan bereid anderen in dat spelletje te betrekken.

Kortom ik heb de impulsieve cocker ervaren als een geweldig leuke cocker die levensvreugde uitstraalt met een zonnig karakter en een enorme vriendelijkheid naar de wereld om hem heen.

Ik geef toe, het is een bewerkelijke cocker die je voor enorm veel verrassingen Dax2Tuin08Mrt31kan plaatsen en een baas met een gevoel voor humor zal beter met hem om kunnen gaan dan een baas die snel geïrriteerd is en absolute gehoorzaamheid eist of bang is voor zijn image.

Een halsband en een riem zijn een must bij deze cocker, zeker in zijn jonge jaren, als de charme van de jeugd volop aanwezig is. Het is vaak een goede manier om hem even onder controle te houden, in huis zowel als buiten en op die manier te voorkomen dat hij of zij uit de bocht vliegt door dolligheid. Dit type ervaart die leiding doormiddel van halsband en lijn in verschillende lengtes ook als prettig en kan er even rust door nemen aan de voeten van de baas zonder in de problemen te komen. Dat is beter dan in een bench in dit geval, dan zit hij afgezonderd van de baas en dat is nu net niet de bedoeling

Als volwassen cocker zie je hem ineens rustiger worden en minder onderzoekend, dat gaat vaak vanzelf. Hij heeft de wereld leren kennen en is tevreden

Als oudere en oude hond is dit type het leukste type om te hebben. Hij blijft vrolijk en speels en als er al eens een kwaaltje is ondergaat hij of zij dat blijmoedig en ook de DA blijft dan zijn beste vriend. Want deze cocker heeft zijn hele leven alleen maar vrienden, of dat nu andere dieren , honden of mensen zijn. Alles wat leeft sluit hij of zij in het hart.

Doe jezelf en dit type een plezier en verwacht geen absolute gehoorzaamheid en accepteer af en toe zijn rare streken, dan haal je het beste uit hem of haar naar boven en heb je een blijmoedige hond die het leven geweldig vind en voor jou als baas door het vuur gaat.

 

Dit hoofdstuk is opgedragen aan DAX mijn eigen impulsieve cocker die me als pup bij onze eerste ontmoeting enthousiast onderzocht door stevig met zijn puppytandjes in mijn neus te bijten zodat ik thuis kwam met een bloedende neus en een nieuw vriend.

Die tijdens de aanwezigheid van bezoek steeds gezellig een rondje kwam doen en even iets van tafel pakte omdat hij er toch toevallig langskwam.

Die me heeft laten lachen en huilen en die me geleerd heeft hoe geweldig het leven kan zijn met zo’n cocker aan je zijde en me dat heeft laten voelen tot zijn laatste dag.

Groetjes Loeki

 

 

 

 

 

m12
m15

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015