Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdstukken

1. HOEZO IS EEN COCKER EEN JACHTHOND?

2. HOEZO IS EEN COCKER EEN IDEALE GEZINSHOND?

3. DE GEMIDDELDE COCKER

4. DE PRIKKELGEVOELIGE COCKER

5. DE 1 BAAS COCKER

6. DE IMPULSIEVE COCKER

7. DE FLEGMATIEKE COCKER

8. DE WERK COCKER

9. COMBINATIE VAN TYPES

10 TABOR

11. HARD OF ZACHT IN DE BEK

12.BUCK DE OUDE MAN

13. COMING SOON

Afbeelding1DE WERK COCKER.

Hoofdstuk 8

Dit type heeft nog heel veel jacht- en samenwerkgenen in zijn bloed zitten

Bij veel cockers zijn deze genen wat verminderd door de jaren heen. Het fokken van huis en show honden waarbij het uiterlijk belangrijker werd dan het juiste werkkarakter heeft de aanleg wat werken betreft wat veranderd.

Veel mensen kennen de cocker uit de werklijnen wel en die zijn ook wat bouw en vacht betreft nog lijkend op die van vroeger. Bij het fokken lopen de genen wat door elkaar af en toe en zo kan je als bezitter van een huis cocker, voor dat doel uitgezocht, ineens toch een werkertje in huis hebben. Ook dit is weer iets dat van te voren nooit te voorspellen is. In een nest kan soms maar 1 pup zitten met die sterke aanleg, terwijl zijn broers en zussen daar veel gematigder in zijn.

Kortom, de werk cocker bestaat ook in de lijnen van huis en show honden.

Het hebben van dit werkertje is geweldig maar ook best wel intensief en vaak zie je toch wel wat probleempjes ontstaan als de aanleg van dit cockertje niet helemaal spoort met de wensen van een baas.

Mijn laatste was Reno, een oranje schimmel die vanaf de dag dat hij bij ons binnen kwam liet zien wat hij voor typje was terwijl er in het nest onder leiding van de moeder nog niets van te zien was. Die aanleg werd pas wakker nadat hij het nest en zijn moeder verlaten had en zich moest gaan richten op de grote buitenwereld waar alles nieuw en vreemd was en waarin hij zich staande moest zien te houden.

Natuurlijk lag er overal speelgoed, we hadden een nieuwe pup gekregen dus daar hoort speelgoed in alle vormen bij toch? Reno vond er niet veel aan en dan druk ik me nog zacht uit. Hij ging ertussen zitten en keek me strak aan met dat kleine puppenkoppie. Op het moment dat ik het speelgoed pakte werd hij enthousiast en bleef volgen wat ik ermee ging doen om het vervolgens als ik het gooide meteen op te gaan halen en er mee rond te gaan lopen, ondertussen maar naar mij kijkend. Verstopte ik het ergens dan was hij er als de kippen bij om het te gaan zoeken voor me Hij was net 10 weken toen ik dit gedrag voor het eerst zag bij hem.

Ook was hij als hele jonge pup meteen bezig om te kijken hoe de roedel in elkaar zat, niet al spelend en dollend zoals de meeste pups doen, maar al heel beheerst, kijkend en testend hoe de zaken verdeeld waren onderling en na een aantal dagen werd het hem duidelijk wie de leider van het hele spul was. Na een week bestonden de andere honden niet meer voor hem, maar waren de hondenleider en ik zijn wereld.

Spelen en rennen met zijn soortgenoten, Reno zag er het nut niet van in en deed dat ook niet. Hij bleef daar buiten en trok zich terug uit dat hondengewoel. Gewoon met een stukje speelgoed zelf bezig zijn? Niet Reno, daar was speelgoed niet voor. Speelgoed werd pas leuk als ik er iets mee ging doen, hem opdrachtjes gaf om te zoeken of op te halen etc. Dat alles ging zonder speelsheid en meteen in de serieuze sfeer en hij was steeds maar bezig om me ter wille te zijn.

AfbeeldingZo jong als hij was, elke beweging van mij werd gelezen en ingeschat en hij stond klaar om met of voor mij aan het werk te gaan.

Zelfs rust nemen deed hij alleen als ik ook zat, dan ging hij aan mijn voeten liggen , niet dat hij dan minder alert werd, integendeel, zodra ik weer opstond stond hij meteen naast me, klaar voor nieuwe actie van hem en mij. Hij liep het risico daar lichamelijke klachten van te krijgen en dus heb ik van even rustig ergens gaan liggen ook maar een taak gemaakt en dat ging meteen heel goed. Bij een werk cocker werkt het gebruik van een Bench vaak dramatisch, hij of zij voelt zich zo beperkt in beweging en zo afgesloten van de baas dat daar hele drama’s door kunnen ontstaan en de beste aanpak is bij dit type, de Bench niet vaak of eigenlijk helemaal niet te gebruiken. Het is vaak niet echt nodig ook .

Een werk cocker als Reno en een paar anderen die ik gehad heb is altijd duidelijk aanwezig en zal zich altijd laten merken. Ook als het je niet uitkomt.

Ik schets even een situatie, je loopt buiten met hem of haar en bent aan het apporteren, iets wat voor een werk cocker natuurlijk het einde is, werken voor de baas en een constante interactie. Zoals zo vaak het geval is kom je iemand tegen en je wil een praatje maken. Stop je dan zomaar even met apporteren, dan laat de werk cocker goed horen vooral dat dat niet de bedoeling is. Je let even niet op, pakt de bal niet aan, dan zal hij of zij hem voor je neerleggen en met blaffen aan gaan geven dat hij zijn taak uitgevoerd heeft en dat hij wacht op de volgende opdracht. Dat is geen drammen, dat zit puur in de genen, hij of zij communiceert op dat moment met jou. Schat je dit wat verkeerd in en word je boos omdat hij je aandacht vraagt, dan maak je een werk cocker nerveus. Hij probeert dan zelf dingen te bedenken om voor de baas te gaan doen vanuit zijn samenwerk lust en kan daar allerlei niet zulk prettig gedrag voor gaan nemen. Zoals waken en reageren op alle geluiden die van buiten komen en erop af vliegen alsof het ernstig bedreigend is allemaal. Mensen aanblaffen, andere honden aanblaffen. In huis wat druk rondlopen en onrustig zijn, ondertussen altijd maar de baas in de gaten houdend in de hoop dat die blij is met wat hij voor hem doet.Afbeelding2

Neem een ander voorbeeld, je krijgt visite en dat zijn wat vage kennissen. Moeilijk voor de werkcocker, want in zijn ogen is dit iets heel groots, er komen vreemden in het huis en op het terrein van de baas. Zijn genen zeggen verdedigen, hij krijgt signalen van de baas dat dat niet de bedoeling is, want hij of zij laat die vreemden gewoon toe. De werkcocker zoekt aanwijzingen bij de leider wat nu zijn rol is in het geheel, wat verwacht de baas van hem of haar. Maar die is druk bezig met van alles. Dan raakt dit type ernstig in de stress word nerveus en blafferig en snapt er helemaal niets meer van. Zoiets is heel eenvoudig op te lossen door een opdracht te geven die kan bestaan uit van alles, even iets bewaken, even netjes af gaan liggen etc. Geef hem een richting waaraan hij kan voldoen en die hem duidelijk is. Hij wil voor je werken en dingen voor je doen, maar dat moet je hem dan wel vertellen en leren wat de bedoeling is. Doe je dat niet, krijg je een nerveuse drukke hond, sluit je die dan even weg omdat het allemaal te lastig is, raakt hij nog meer van slag. Leert ie een opdracht uit te voeren in zulke situaties is het de makkelijkste hond van de wereld.

Krijgt hij buiten niet genoeg sturing in die werkaanleg, dan hou je een cocker over die ongelooflijk kan trekken en bedacht heeft dat dat dan iets is wat hij kan doen voor de baas. De weg wijzen naar huis of naar interessante gebieden die hij ruikt en graag wil laten zien.

Helaas zijn veel bazen helemaal niet blij met dit gedrag en gaan deze cocker bestempelen als lastig en onopvoedbaar, onwillig en hard. Ga je op die manier met de werk cocker aan de gang, dan word het van kwaad tot erger, er kan een punt komen, dat hij het op gaat geven als alles wat hij doet afgestraft word, hij buiten gesloten word, niet mee mag met de rest van het gezin omdat hij of zij te druk en te lastig is. Dan trekt dit type zich terug, verbreekt het kontakt met de baas en gaat in zijn eigen wereld leven. Veel van dit soort cockers belanden vaak in het asiel en lopen de kans veel en vaak herplaatst te worden vanwege het zogenaamde lastige en onopvoedbare gedrag.

Heb je een werkcocker, houd dan de volgende dingen altijd goed in je hoofd:

1. Realiseer je, dat jij de kern van zijn of haar bestaan bent wat betreft bezig zijn en functioneren in het leven.

2. Zich zelfstandig bezighouden komt vaak in zijn gedrag niet voor, hij volgt je overal en kijkt altijd vol verwachting naar je om af te lezen wat je van hem wil en wat jullie samen gaan doen.

3. Betrek hem of haar bij alles wat je doet voor zover dat mogelijk is en geef hem daar taken in om uit te voeren.

4. Breek nooit een activiteit met hem af zonder aan te geven dat je ermee gaat stoppen.

In de meeste rasbeschrijvingen van de engelse cockerspaniël staat dat de cocker zijn energie kwijt moet kunnen door lange wandelingen met hem te maken. Heb je zo’n werktype dan is dat niet genoeg, hij kan dan wel bewegen en lopen en rennen, maar heeft ook hierbij veel meer uitdaging nodig, zoals van alles doen en ondernemen met de baas onderweg. Lijnlopen, apporteren, zoeken, speuren en wat je nog meer kan bedenken. Bij gewoon alleen maar wandelen gaat de werkcocker zich snel vervelen als er weinig gedaan wordt samen.

Werkcockers kunnen bijzonder goed leren door dat hun concentratie op de baas zo groot is en best lang vast gehouden kan worden. Maar ze zijn tegelijkertijd daardoor ook snel verveeld omdat ze snel leren en nieuwe uitdagingen zoeken. Blijf je een bepaalde bekende oefening of bezigheid maar herhalen en herhalen zie je vaak stress bij ze ontstaan, die zich dan weer om kan zetten is nerveus en druk gedrag. Afwisseling van uitdagingen, dat is waar de werkcocker het goed op doet en dat alles natuurlijk in samenwerking met zijn leider.

Het lijkt misschien door dit verhaal heel moeilijk om goed met een werkcocker om te kunnen gaan, want waar haal je in het dagelijkse drukke leven de tijd vandaan om zo intensief met hem bezig te zijn. Toch is dat Afbeelding3simpeler dan je in eerste instantie zou denken. Als je deze cocker betrekt bij de dagelijkse gang van zaken en hem wat dingetjes leert, kan je eigenlijk ongemerkt met niet al teveel moeite deze cocker geven wat hij nodig heeft.

Voorbeeld, de meeste mensen hebben wel een container die aan de weg gezet moet worden, leer je cocker netjes naast je mee te lopen als je dat gaat doen. Simpel om aan te leren en je cocker ervaart het als een taak die hij samen met jou kan doen.

Leer dit type de post halen uit de gang of brievenbus, neem hem mee naar ruimtes waar je bezig bent en laat hem iets bewaken of vasthouden of zoeken. Doe af en toe een puzzel met hem of rolspelletjes met een bal, verstop af en toe in huis wat speelgoed en laat hem zoeken. Neem hem mee naar winkels en leer hem dan netjes aan de voet lopen, de kinderen samen van school halen, naast de fiets mee leren lopen etc. Kortom, betrek juist de werkcocker bij alles wat je doet in het leven en geef hem een taak daarin.

Leven met een werkcocker, ik heb het altijd als geweldig ervaren. Iets anders dan met mijn andere cockers, maar geweldig en ik hoop dat ik er in de toekomst er nog eentje mag ervaren.

 

Groetjes Loeki

 

 

 

 

 

m12
m15

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015