Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdstukken

1. HOEZO IS EEN COCKER EEN JACHTHOND?

2. HOEZO IS EEN COCKER EEN IDEALE GEZINSHOND?

3. DE GEMIDDELDE COCKER

4. DE PRIKKELGEVOELIGE COCKER

5. DE 1 BAAS COCKER

6. DE IMPULSIEVE COCKER

7. DE FLEGMATIEKE COCKER

8. DE WERK COCKER

9. COMBINATIE VAN TYPES

10 TABOR

11. HARD OF ZACHT IN DE BEK

12.BUCK DE OUDE MAN

13. COMING SOON

EV022389COBINATIE VAN TYPES.

Hoofdstuk 9

In de vorige hoofdstukken heb ik wat verschillende type cockers beschreven. Beetje uitgelicht hoe zo’n type cocker in het leven staat.

Ik realiseer me heel goed dat de meesten geen zuiver types zijn. Er is een mix van types in veel cockers.

Waarom er dan toch zoveel aandacht aan besteden?

1 type van de mix kan toch de boventoon gaan voeren op een bepaald moment en het kan best handig zijn als je dat herkent, zodat je er eventueel op in kan spelen.

Vaak hoor ik van mensen die aan hun tweede of derde cocker beginnen; er is iets mis met die hond, mijn vorige cockers deden dat niet of waren drukker, stiller, gromden nooit etc.

De ervaringen die mensen opdoen met hun eerste hond van het ras bepalen vaak hoe men denkt met het ras om te moeten gaan. Een volgende cocker kan een heel ander type en karakter laten zien en dan kan blijken dat de manier waarop je je eerste cscannen0025ocker opgevoed en verzorgd hebt bij een tweede of derde helemaal niet werkt. Dat kan je behoorlijk overvallen, onzeker maken, maar ook voor de hond kan het lastig zijn als hij of zij opgevoed en verzorgd wordt op een manier die helemaal niet bij hem past.

Heb je nooit een cocker gehad met een duidelijke grom in zijn taal, dan kan je behoorlijk in de war raken als je er ineens wel een treft. Heb je een gezinscocker gehad vroeger en is je tweede een 1 baas cocker dan kan je toch wat raar staan te kijken als deze cocker zo heel anders blijkt te zijn in gedrag en functioneren.

Vandaar dat ik in dit boek duidelijk wil aangeven hoe enorm gevarieerd ons ras is in type naast het karakter.

De ene cocker is de andere niet en de verschillen zijn vaak groot, zo groot dat het tot verdrietige situaties kan leiden voor baas en hond. Heb je een flegmatieke cocker getroffen terwijl de cocker van de buren nu net een impulsief feestbeest was en je had je ingesteld op zo’n soort cocker dan kan dat best teleurstellend zijn. Maar met het bijstellen van je opvoeding en omgang op dat type kan je toch de hond krijgen waar je van gedroomd hebt.

Even een voorbeeld:

Het feestbeest of de impulsieve cocker neemt zelf het initiatief om bezig te zijn, heeft de baas even geen tijd of zin, dan gaat hij zelf op onderzoek uit. En dat kan voor chaos, kapotte spullen en verdere onaangename dingen gaan zorgen. Bij hem is het dan zaak om als eerste te gaan werken aan beheersing en luisteren naar de baas en leren tot hoever hij gaan kan en ook belangrijk, dat het niet altijd feest is.

Bij de flegmatieke cocker, die zich afwachtend opstelt en de zaken vanuit rust bekijkt, hoeft veel minder gewerkt te worden aan het afleren van slopen van stoelen en banken, op tafel springen etc. Dat zit niet in de aard van de flegmatieke cocker. Hij ligt en wacht op de dingen die gaan gebeuren en bekijkt de wereld vanuit een rust positie. Bij dit type cocker is het zaak om als baas het initiatief te nemen, hem uit te nodigen tot een spelletje etc. Hij zal dat niet uit zichzelf aangeven.
Dan kan soms ook blijken dat er ook een stuk werk cocker inzit en als dat eenmaal ontdekt is kan je met hem aan het werk gaan om hem uit te dagen en wat meer interactie als baas met hem te hebben. Zo krijg je dan toch nog de actieve hond die je altijd al wilde hebben.

scannen0038scannen0061 

Boven: Reno de werkcocker
Links: Dax de impulsieve cocker
Rechts: Buck de 1 baas cocker
Onder: Morris de 1 baas cocker

 

Nog een voorbeeld:

Heb je een 1 baas cocker die anderen niet accepteert en van slag raakt als de baas er niet is, dan kan je proberen dit type zo op te voeden dat hij een graag geziene gast is overal, makkelijk mee op vakantie kan, mee uit eten etc. Baseer je daar zijn opvoeding op dan is hij ook makkelijk mee te nemen en voor dit type cocker is dan die basis opvoeding net iets belangrijker dan het feit of hij goed kan apporteren. Deze cocker wordt vaak nerveus als hij bij een menselijke oppas gebracht word omdat hij anders alleen zou zijn. Veel cockers stellen dat wel op prijs en het maakt hun leven leuker. Een echte 1 baas cocker  voelt zich veel prettiger zonder baas in zijn eigen huis met een muziekje op de achtergrond en wat lekkers en leuks om zich mee bezig te houden. Ondergebracht worden bij andere mensen is vaak stressvoller voor hem of haar. Deze 1 baas cocker raakt in paniek als op de hondenschool de instructeur hem gaat handelen om iets voor te doen. De hond kan er zo van in de stress schieten dat het lijkt alsof hij niet op te voeden is en er van alles mis met hem is. Dat is niet het geval, hij richt zich helemaal op die ene baas doet daar alles voor maar wil zich niet richten op vreemde mensen.

Zelfs in een gezin voelt deze cocker zich prettiger en zal veel beter functioneren als hij steeds door dezelfde baas, het door hem uitgekozen gezinslid uitgelaten word dan steeds iemand anders uit datzelfde gezin.

Allemaal kleine maar toch wel heel belangrijke DSC4281dingen die het voor baas en cocker makkelijker kunnen maken om elkaar te begrijpen.

Zoek in je cocker de combinatie van types, en gebruik die aanleg in de opvoeding om de cocker te krijgen die je altijd al wilde hebben.

Dus daarom heb ik zoveel aandacht besteed aan de verschillende types omdat het heel handig kan zijn je cocker te accepteren zoals hij is en daarmee te gaan werken in plaats van met wat algemene regels aan de gang te gaan en erachter te komen dat die regels voor jouw cocker niet veel doen, erger nog, hem slecht kunnen laten functioneren met als risico dat hondenschool, opvoeders en bazen de hond verkeerd gaan labelen met alle ellende voor de hond van dien.

Ik hoop dat het schetsen van de verschillende type cockers die ik tegen gekomen ben in mijn leven je wat inzicht hebben kunnen geven in de verschillende types van onze cockers en je een beetje kan helpen om de dingen waar je eventueel tegen aanloopt met je eigen cocker te kunnen plaatsen en er zo wat makkelijker op in kan spelen mocht dat nodig zijn.

 

Daarnaast hoop ik echt uit de grond van mijn hart, dat als je naar een hondenschool gaat, een cursus volgt met je hond of wat jullie dan ook gaan ondernemen in de hondenwereld, je zelf weet dat een cocker niet aan een algemene beschrijving voldoet, maar een specifieke op hem afgestemde opvoeding en begeleiding nodig heeft om hem of haar zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.

 

Groetjes Loeki

Toelichtig op de foto's

Hoofdfoto: Cooper de flagmatieke Cocker
 

 

 

 

 

 

m12
m15

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015