Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

placeholderOp schoot
19-11-2017

Cockertjes zijn kleine knuffeltjes om te zien.

Er zit een grote werkhond in een verpakking die vraagt om aaien en knuffelen. Bij een grote werkhond denk je al snel aan een rottweiler, een duiste herder, een bouvier, labrador, golden retriever etc. Ook allemaal werk rassen. Niemand trekt zo'n grote hond gauw helemaal op schoot en laat hem daar lang liggen om te knuffelen. Nu ga ik het ene ras natuurlijk niet vergelijken met een ander ras. Ik gebruik dit voorbeeld voor de bazen en hoe een baas functioneert.

In ons ras zit op het moment een groot verschil in aanleg, karakter en type. Heel veel cockers hebben de werkgenen niet meer, anderen nog wel. Bij veel cockers speelt de rangorde geen enkele rol meer, bij anderen en dan vooral van het wat pittigere type speelt die rangorde nog heel sterk en kan voor verrassingen zorgen.

Hoe cockers reageren, op het met het hele lijf en alle poten op schoot zitten, is heel verschillend. Het ligt aan hun karakter en type.
Ga er dus niet vanuit dat als je een cockerpup of volwassen cocker in huis haalt het een lekkere knuffel is en dat ook zal blijven. Het uiterlijk zegt van wel, de geest van een cocker kan anders zijn.

Bij veel cockertjes gaat het helemaal op schoot zitten met alle vier de poten en het hele lijf best vaak goed en ondervinden de bazen geen enkel probleem. In andere gevallen kan het gezellig op schoot zitten op deze manier bij je cocker (zeker de wat pittigere) wel voor problemen gaan zorgen.
De cocker kan uit gaan vallen naar langs lopende mensen als ie op schoot zit of de baas mag zich niet meer verroeren en een zachte aai kan ineens een hap of grom moment gaan geven.

Zo'n cocker die dit gaat doen tot grote schrik van de bazen is niet vals of onbetrouwbaar en heeft eigenlijk helemaal geen probleem. Is ook niet gevaarlijk voor kinderen.
Zo'n cocker krijgt van de baas signalen waar zijn type en karakter gevoelig voor is.n
Het is de baas die dit met de beste bedoelingen veroorzaakt.

Geef je cockers, of het nu reuen of teven zijn de prikkels dat ze bovenop de baas mogen zitten en in een overheers modus mogen komen dan kunnen ze daar soms niet mee uit de voeten. Er klikt iets in bij ze waardoor ze gaan heersen, wij zetten ze immers in die positie?

Hoe vaak ik niet meemaak dat bazen zich rotschrikken en denken dat hun hond gevaarlijk is of afwijkend gedrag vertoond want hun vorige cocker of de cocker van vrienden of buren doet dit nooit.

Dat kan dan heel goed kloppen, die waren dan niet gevoelig voor het signaal dat de baas afgeeft. Cockertjes die er wel gevoelig voor zijn zullen vroeg of laat wat uitval en grom gedrag laten zien.

Ga ze dan niet over de hele linie stevig aanpakken om te laten zien dat wij mensen dit gedrag niet tolereren maar neem die cocker niet meer helemaal op schoot. Hij mag best naast je op de bank liggen met zijn kop op je schoot, geen enkel probleem is dat. Cockers houden nu eenmaal van lichamelijk kontakt. Tegen elkaar aanliggen met de koppen op elkaars lijf is iets wat je veel kan zien bij samenlevende cockers. Cockers boven op elkaar gestapeld met een die onderop ligt en een die helemaal bovenop de ander ligt zal je zelden zien bij volwassenheid. Dat zie je vaak alleen bij oude honden die het allemaal niet zoveel meer uitmaakt of met hele jonge honden en pups.

Echt boven op elkaar liggen zie je vaak alleen maar als honden vechten en de tegenstander willen overheersen. Maar zelden of nooit in een ontspannen situatie.

Er zijn ook een hoop cockers die het boven op de baas zitten (want dat is op schoot zitten) proberen te vermijden en2n het liever niet doen. Bazen vinden dat vaak jammer en proberen te lokken of het wat te forceren omdat ze het zo geweldig gezellig vinden. Lieve bazen doe dat niet. Je cocker geeft vanuit zijn eigen cultuur aan, dat hij die positie niet wil. Hij heeft respect voor je vanuit zijn gevoel en raakt in de war als je daar als baas aan gaat zitten morrelen.

Respecteer de taal van je hond, doe je dat niet dan ga je hem of haar verwarren, hij kan nerveus worden en vandaar uit gedrag gaan vertonen dat je niet wil.

Op schoot zitten kan voor een cocker gezellig zijn, andere cockers vinden dat niet gepast en weer anderen worden er een beetje heerserig van en gaan zelf de zaken regelen.

Heb je een cocker die graag met zijn hele lijf en alle poten op schoot zit en er geen enkel naar gedrag door krijgt, prima, begint hij opeens dan toch wat grom gedrag of ander heers gedrag te vertonen onder invloed van de levensfase waar hij of zij in zit, straf dan niet maar stop gewoon acuut met hem zo op schoot te hebben. Naast je met zijn kop op je been is ook gezellig.
n1Want juist de levensontwikkelingen van onze cockers speelt ook een rol in het hele schoot gebeuren. Een jonge hond kan het prima vinden en dan ineens als hij in een andere levensfase komt daar zijn conclusies uit gaan trekken en ander gedrag gaan vertonen.

Nou kan je dit hele schoot verhaal natuurlijk onzin vinden als je het zelf niet zo ervaart, helaas ken ik talloze cockers vanuit mijn werk, die er wel moelijk gedrag door gingen vertonen en uiteindelijk herplaatst werden of met stevige hand heropgevoed als een moelijke cocker. Dat verdienen onze cockers niet, dat verdient geen enkele hond. Dit is dan gedrag dat door de bazen veroorzaakt is maar de hond wordt erop afgerekend vaak met heel nare gevolgen.

In mijn eigen roedels heb ik cockers gehad die op schoot konden en daar frank en vrij mee omgingen, ik heb er gehad die het helemaal niet wilden en ik heb er gehad die zich moeilijk gingen gedragen erdoor. Door te kijken en te luisteren naar je cocker en de taal die hij spreekt kan je goed inschatten wat voor type cocker je hebt. Maar hou ook zijn ontwikkelingen in de gaten tijdens zijn leven. Want ze kunnen door hun leven heen veranderen in reageren hierop.

Wel of niet op schoot, is het slim of is het niet slim. Laat je cocker je vertellen wat je gaat beslissen hierin. Want echt cockers kunnen praten hoor, in hun eigen taal en vanuit hun eigen cultuur laten ze je veel meer weten dan veel mensen denken.

.

Groetjes Loeki

Overige Blogs

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015