Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

placeholderOude cockers
22-06-2013

Opvallend is het, de houding van mensen tegenover oude en oudere honden.

Je hebt eigenlijk 3 manieren waarop mensen en bazen vooral naar de oude en oudere hond kijken..

Mensen die een oudere en oude hond zielig vinden zo aan het eind van hun leven. Het mooie is er in hun ogen af en het drukke en dolle gedoe van de jeugd en de hond in de bloei van zijn leven is verdwenen. Die bazen schrijven zo’n hond eigenlijk veel te vroeg af en zijn alleen maar bezig met het naderende afscheid dat in hun ogen eraan zit te komen.

Helaas heeft die manier van kijken een effect op de hond en zeker een cocker spaniël is er gevoelig voor omdat hij altijd bezig is met de signalen van de baas te lezen.

Dan heb je de mens die een oudere of oude hond heeft en dat niet wil weten. Ze ontkennen vaak gewoon de ouderdom en het verouderen omdat dat beangstigend is ook weer met oog op het naderende afscheid voor hun gevoel.

Ze gaan vaak maar door met hun hond zoals ze altijd gedaan hebben en negeren de eerste signalen van het wat versleten raken van het lijf, de geest en de zintuigen.

Ze denderen door met hun hond en doen alsof hij eeuwig jong blijft.

Toch is dat ook weer heel jammer want een oudere hond kan op die manier vertrouwen in zichzelf verliezen. Veel blessures op gaan lopen die niet zo snel meer herstellen en daardoor vervroegd oud worden en alles veel te zwaar en te moeilijk vinden, het opgeven omdat ze niet goed meer mee kunnen komen terwijl de baas dat wel van ze vraagt...

Ook hier is de cocker extra gevoelig voor, ook weer door die nauwe band en het lezen van de baas zijn signalen de hele dag door. De meeste cockers gaan dan maar door om hun baas te plezieren en op die manier kan hij of zij dan overbelast raken. Kwalen oplopen etc. die het leven niet veel leuker maken voor hemzelf en ook voor de baas niet. Vaak word dan gezegd niets aan te doen, ouderdom.

Toch kan dat anders, door wandelingen kleiner te maken maar vaker, in huis en tuin zijn geest bezig en wakker te houden met korte activiteiten en hem overal bij blijven betrekken. Zelf komt hij of zij niet meer steeds aanrennen, dus kan de baas daar een handje bij helpen door contact met hem te maken. Dan kan de oudere en oude cocker de hele dag door levendig en actief blijven en zijn levenslust en conditie op peil houden .

Erkennen dat je hond ouder wordt of oud is kan ook een manier zijn om ermee om te gaan. Zie je vanaf een jaar of 8 ineens dingen veranderen in gedrag of beweging, wees dan eerlijk en vraag je af, kan dit met ouder worden te maken hebben en hoe verander ik mijn omgaan met hem of haar zodat dit opgelost kan worden.

Gaat die lange wandeling van 2 uur niet zo lekker meer, dan zou je ook 2 maal een uur kunnen doen met rustpozen ertussen. Laten zwemmen kan nog heel goed, zeker als je daar een lange lange lijn bij gebruikt voor het geval hij de kant niet meer kan halen of de weg even kwijt is, zo hou je toch controle en kunnen ze nog lekker zwemmen...Dat geeft een veilig gevoel bij je hond en je voorkomt nare dingen.

Vind je cocker het zwemmen niet fijn meer omdat hij voelt dat hij geen kracht genoeg meer heeft, kan hij altijd nog langs inloopoevers met water bezig zijn. Een soort van pootje baden. Hou hem dus niet weg bij water omdat hij toch niet meer achter de stok aanrent en hem ophaalt maar pas het aan langs de oever. Laat een stok of balletje vallen in het ondiepe zodat hij toch kan doen wat hij altijd deed maar dan aangepast.

Luistert je hond ineens niet meer goed, wordt dan niet boos maar realiseer je dat zijn hersenen ook ouder kunnen worden en hij meer tijd nodig kan hebben om te reageren. Ook zicht en gehoor kunnen ongemerkt achteruit zijn gegaan en daar kan je een beetje op inspelen vind ik. Stel je eisen aan hem of haar wat bij, ga hulpmiddelen gebruiken die het leven fijner en makkelijker maken zoals lange lijnen, niet meer naast de fiets laten lopen maar gezellig mee in een fietskar zodat hij of zij erbij kan blijven zoals vroeger en nog echt in het volle leven blijft staan. Hondenpuzzels, activity speeltjes helemaal geweldig om je oudere en oude cocker bezig en actief te houden zonder veel te zware inspanningen.

zwembad025We leven in een tijd dat er heel veel mogelijk is om de oude hond een hele goede oude dag te geven. Laten we dat dan ook doen.

Zoek je op het internet naar veroudering bij honden dan komen meestal alleen de ziektes en aandoeningen naar boven en het wat meewarig praten erover.

Nergens is eigenlijk veel te vinden over de oude hond als geweldige hond die nog veel kan zei het aangepast.

Wordt het niet eens tijd dat we naar oude en oudere honden kijken als ook een fase in het hondenleven waarin nieuwe dingen te ontdekken zijn en de hond zijn wijsheid en speelsheid van de ouderdom kan laten zien op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo?

We willen allemaal graag dat onze hond zo oud mogelijk wordt maar als hij of zij dan eenmaal oud is doen we net alsof die ouderdom niet bestaat. We steken onze kop in het zand en willen er niet aan denken want dat betekend afscheid.

Helaas zie ik heel wat honden in een mand verdwijnen omdat er geen aandacht meer voor ze is omdat ze oud zijn. Niet meer mee mogen omdat ze het toch niet volhouden allemaal etc.

Triest als je wil dat je hond oud wordt en is ie het dan eenmaal dan haal je daar niet het beste uit.

Oude honden kunnen nog zoveel nieuwe dingen leren en bazen kunnen nog zoveel van oude honden leren. Als ze maar willen.

Ik hoop voor iedereen dat jullie hond oud wordt en dat jullie samen zijn oude dag als en geweldige periode gaan beleven.

Mijn mooiste herinneringen zijn die aan de dingen die ik gedaan heb met mijn oudere en oude honden. Buck is nu negen en een half en nog steeds heel actief, leert, speelt en sport aangepast aan wie hij nu is en dat zal zo blijven tot aan zijn dood.

 

Groetjes Loeki

Overige Blogs

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015