Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

item2Oversprong gedrag
09-06-2014

Als baas kan je het heel vaak zien, maar of je het ook meteen herkent kan moeilijk zijn.

Soms is het even zoeken zoals in het geval van Mikkie.

Mikkie is een leuk herplaatst reutje met een rotverleden en opgegroeid zonder een goede basis opvoeding. Eigenlijk aangeschaft als speelgoed voor de kinderen in een opwelling omdat het zo’n schattig pupje was.

Daardoor vreselijk onzeker gemaakt door zijn vorige eigenaars. Gaat helemaal goed komen met tijd en inzet van zijn nieuwe bazen, die echt voor hem gaan.

Mikkie had een probleempje. Hij dronk veel te veel en moest daarom ook heel veel plassen. De nieuwe eigenaren waren heel bezorgd en gingen met hem naar de DA. Ook een plasje meegenomen om te kijken of Mikkie suikerziekte heeft of een andere aandoening die het vele drinken en plassen kon verklaren.

Gelukkig werd Mikkie helemaal gezond verklaard. Bleef de vraag waarom dronk hij zoveel.

Na het door vragen over zijn gedrag, kwam er steeds meer naar boven dat het weleens oversprong gedrag kon zijn omdat Mikkie zo onzeker was. Ik heb de baas gevraagd om eens in de gaten te houden wanneer hij ging drinken, op wat voor momenten.
Nu bleek dat elke keer als Mikkie even de weg kwijt was of in tweestrijd met zichzelf hij naar de drinkbak liep en begon te drinken tot die bak leeg was.

Was de situatie even te spannend voor hem, hup die bak leeg drinken.

Een voorbeeld van Mikkie:

Hij wilde blaffen maar wist dat het niet op prijs gesteld werd door zijn nieuwe baas, maar de impuls om dat wel te doen was heel sterk, om iets anders te kunnen doen ging hij drinken, om zijn energie en gedrag op iets anders richten. Hij zette zijn gedrag dus om in ander gedrag om zo uit de moeilijkheden te blijven.

Een paar andere voorbeelden:

Sandy een leuke cocker dame ging meteen aan haar poten likken als ze op haar plaats moest blijven. Sandy vond dat niet leuk en wilde eigenlijk snel opstaan om ergens anders te gaan liggen maar mocht dat niet dan ging ze die spanning in haarzelf weg halen en zette ze haar gedrag om in het likken van haar voorpoten en hield dat vol tot ze weer van haar plaats mocht.

Lizzy heeft de gewoonte om op straat als ze iets ruikt of ziet wat haar aandacht trekt, zich te gaan krabben, als de baas wilde dat ze door zou lopen. Ze sprong over op heel ander gedrag dan wat ze zelf wilde en wat de baas wilde. Ze kon niet kiezen en koos dus voor heel ander gedrag om de spanning die in haar opgebouwd werd te richten op iets heel anders doen, een handeling waar op dat moment geen druk op stond, nog vanuit haar eigen gevoel, nog vanuit de baas zijn wil.

Dat was een oversprong gedrag waar ze ook nog voordeel van had omdat de baas dan bleef staan, hij dacht dat ze jeuk had, van daaruit ging ze dan weer snuffelen.

Dit is iets om op te letten als je met oversprong gedrag te maken hebt. Iets wat eerst zuiver oversprong gedrag is, kan snel weer omgezet worden in een gewoonte die voor de hond handig is.

Bij Lizzy dreigde dat te gebeuren omdat ze doorhad dat door haar oversprong gedrag de baas ineens deed wat ze eigenlijk wilde. Zo had haar oversprong gedrag nog resultaat ook. Ik wees de baas erop, die daar rekening mee ging houden door als hij haar zag krabben even contact te maken en haar daarna toch gewoon mee liet lopen. De baas ging dat oversprong gedrag doorbreken en zo kwamen ze samen op het juiste spoor Uiteindelijk liep ze eerst langzaam en op drie poten doorkrabbend mee, vervolgens legde ze zich neer bij het feit dat de baas het echt wilde en ze maar beter kon luisteren naar hem en haar eigen wens even moest wachten.

Jaap een drukke cocker die van zijn baas niet tegen de visite op mag springen, pakt als er bezoek binnenkomt snel een speeltje en gaat daar mee rondlopen, ook weer om de spanning van het willen opspringen maar niet mogen, kwijt te raken door iets anders te gaan doen. Dat vonden de bazen dan weer heel handig oversprong gedrag en lieten het lekker gebeuren, heel gemakkelijk was dat. Jaap sprong niet meer tegen de visite op en liep leuk rondjes te rennen. Goed opgelost zou je denken. Nou eigenlijk niet, want Jaap leerde niet wat hij moest leren en bleef tegen mensen en viste opspringen als er geen knuffel of iets andere beschikbaar was. Dat zorgde er toch voor dat hij gezien werd als toch wel een lastige hond in contact met visite de rest van de dag. Stond de visite op om naar het toilet te gaan dan moest Jaap weer druk lopen doen met een knuffel en werd daardoor als druk en lastig en zelfs als hyper gelabeld. Helemaal niet waar. Jaap was niet lastig en hyper, door zijn oversprong gedrag en de manier waarop de bazen ermee om gingen had Jaap niet geleerd hoe met visite om te gaan. Dat is hem alsnog geleerd. Hij springt nog steeds af en toe over met die knuffel, maar kan Buck met zijn muisinmiddels ook rustig blijven als er visite is door een extra training die hij duidelijk nodig had.

Veel cockers gebruiken rondlopen met een prooi als oversprong gedrag en dat is eigenlijk gewoon heel goed gedrag, maar wat er verder ontstaat moet je even goed in de gaten houden. Gaat je cocker gewoon liggen met de prooi en vergeet hij of zij het na een tijdje is het een perfecte manier om spanning te breken. Blijft het prooi dragen de hele tijd dat de visite er is maar doorgaan, dan is het tijd om een extra training te gaan geven in hoe jezelf te gedragen als hond als er visite is.

Amber had iets met eten pikken van de straat, haar baas wilde haar dat afleren en zag Amber over gaan springen voor zijn ogen. Als er iets eetbaars op straat lag gooide ze zich languit op de grond en ging liggen rollen om haar gedrag om te zetten. De baas moest dit oversprong gedrag doorbreken door contact te maken met Amber op het moment dat ze het deed, omdat er anders nieuw gedrag zou kunnen ontstaan wat de wandeling nog steeds niet prettig maakte.

0Allemaal voorbeelden van oversprong gedrag. Er zijn net zoveel vormen van oversprong gedrag als er honden zijn. Het is een vergissing om te denken dat oversprong gedrag standaard beschreven kan worden.

Oversprong gedrag kan de baas op het verkeerde been zetten, verkeerde conclusies laten trekken.

Oversprong gedrag is geen ongehoorzaam gedrag maar impuls gedrag als een hond in tweestrijd staat en niet weet wat te doen op dat moment, luisteren naar de baas of je eigen gang blijven gaan bijvoorbeeld. Zo kan je zien dat honden die loslopen op een veld, geroepen worden door de baas en eigenlijk niet willen komen, wel naar de baas toe rennen maar op een afstand van een paar meter blijven staan en rondjes gaan hollen om de baas heen. Ook dat is een tweestrijd, ze willen nog niet komen, ze zijn zo lekker buiten nog en willen niet naar huis, maar ook niet ongehoorzaam zijn en de baas teleurstellen. Die verscheurende emotie zetten ze om in ander gedrag. Aan de baas om daar goed op in te spelen en niet boos te worden en te gaan straffen omdat de hond hem volgens mensen gedachten in de maling neemt of uitdaagt. Houd rekening met het feit dat de hond zelf op dat moment onzeker is. Door jezelf aantrekkelijker te maken dan de andere dingen buiten en positief aandacht te vragen van hem kan je hem uit die oversprong halen.

Verveling, geestelijk en lichamelijk, eenzaamheid, kunnen ook oversprong gedrag gaan geven dat zich kan uiten in vernielingen in huis, agressie naar de baas en het gezin. Het kan zich uiten in dwangmatig gedrag zoals rondjes draaien de hele dag door etc.

Heb je meerdere honden, dan kan oversprong gedrag bij verveling ervoor zorgen dat ze aan het vechten slaan, elkaar gaan bestrijden omdat op die manier bezig zijn met elkaar de opgebouwde spanning van verveling weg kan sluizen.

Een van de meest boeiende facetten van honden vind ik dit gedrag en ik zie steeds weer nieuwe vormen.

  Groetjes Loeki

Overige Blogs

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015