Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

item1Prooidrift.
16-05-2013

Wie kent ze niet, die hele jonge pups, jonge en volwassen honden die trots met iets wat ze gevonden hebben of speelgoed rond lopen te paraderen.

Als ze pup zijn is het vertederend en zitten we verliefd te kijken, kijk die uk eens sjouwen met iets dat 3 keer zo groot is als hij en oh wat zijn we trots.

De jonge hond gaat nog een stapje verder en gaat het ook buiten doen, met gevonden takken en ballen en soms met de dingen die de baas voor hem gooit met de bedoeling dat hij of zij het terugbrengt. Dat doet ie niet. Dat is dan al iets minder leuk , maar we genieten nog steeds van die trotse houding en vinden het allemaal wel best, leren afgeven komt later wel, nog tijd genoeg.

De volwassen hond loopt ook trots rond met alles wat hij gevonden heeft, binnen en buiten en dan, dan kan er een probleem gaan ontstaan. Hij vind iets en wil dat niet afgeven, gaat uitdagend rondjes lopen en begint te grommen en te brommen naar de baas

Zie maar dat je het te pakken krijgt, dit is van mij en ik heb maling aan wat jij wil. Buiten kan zoiets nog meevallen maar ook binnen zet dit gedrag zich vaak door, op eigen terrein is hij voor zijn gevoel nog sterker en dus speelt nog sterker de regel, ik heb dit gepakt of gevonden en dat is dus van mij. Als je maar in de buurt komt dan ga ik grommen en mijn tanden laten zien, gewoon om even duidelijk te maken dat jij niets in te brengen hebt. Wil je het afpakken dan hou ik stevig vast of ik geef je even een knauw om je duidelijk te maken dat dit van mij is. Dat is hondentaal als er onderling een beetje strijd is tussen leider en volgeling

Dit zijn de situaties die heel veel voorkomen achter gesloten deuren of buiten. De baas staat machteloos en word wat bang van de hond omdat hij af en toe ook zijn tanden gebruikt om zijn gevonden spullen te verdedigen. Hij of zij straalt door die angst onzekerheid uit, de hond voelt dat en daar is dan een groot probleem, hij word fanatieker en zou kunnen winnen van de baas.

Het is een echt probleem omdat dit soort prooigedrag het leven met de hond minder leuk maakt, veel dingen kan je niet gaan doen met hem en je moet altijd voorzichtig zijn in zijn buurt. Deze hond ziet je niet helemaal als een leider en dat kan zich ook uiten in allerlei andere richtingen

Prooi gedrag kan ernstig uit de hand gaan lopen en het leven van hond en baas grondig verpesten, soms zo erg dat baas en hond van elkaar moeten scheiden omdat er geen respect meer voor elkaar is.

Wat moet je ermee, wat kan je ermee.

Sommige honden vertonen een sterke prooidrift en vaak zijn ze dan verder ook wat stevig van karakter en zeer bewust van zichzelf en de verhoudingen in de hondenwereld.

Andere honden vertonen geen of heel matige prooidrift en zijn meer met andere zaken bezig en zich niet zo heel erg bewust van zichzelf en alle rangen en standen die voorkomen in de hondenwereld.

Dan heb je nog honden die geen sterke prooidrift hebben maar die dat uiteindelijk gaan vertonen omdat ze er achter gekomen zijn door ervaring dat je soms de strijd met de baas op deze manier aan kan gaan.

Het ligt er dus maar aan wat voor aanleg en karakter je cocker heeft of dit veel of weinig in zijn leven een rol zal gaan spelen.

Toch raad ik mensen aan om met die prooidrift aan de gang te gaan vanaf het moment dat je hond in huis is, of het nu een pup is of een volwassen hond die je als nieuwe huisgenoot krijgt.

Zie je het gedrag van paraderen met iets verschijnen, loop er dan regelmatig rustig op af, wees daadkrachtig en pak de prooi meteen en snel en resoluut uit zijn bek met het commando Los of welk commando je daarvoor wil gebruiken.

Hou het vervolgens zelf even vast, laat je hond zitten en wachten en geef het terug.

Herhaal dat regelmatig , ook bij pups, je kan dit gedrag niet vroeg genoeg vormen. Voordat hij er gebruik van gaat maken om de strijd met je aan te gaan.Schermafbeelding20150505om132229

Doe je deze oefening veel en vaak op rustige momenten dan went je hond er heel snel aan dat dingen afgegeven moeten worden en nog belangrijker, hij leert dat jij als baas dat zo maar kan doen omdat je fysiek en mentaal sterker bent en het gewoon kan pakken en dat je overwicht hebt. In hondenroedels zie je dit regelmatig gebeuren

De baas of hondenleider beslist wie wat mag hebben en wanneer. Honden onderling gebruiken dit erg vaak om leiderschap te testen of te laten zien.

De laatste 15 jaar is er een stroming die alles positief (dus negeren wat niet de bedoeling is en belonen wat wel goed gaat ) en zonder lichamelijke dwang en met voedselbeloningen aanpakt. Daardoor krijgt een hond nooit door hoe sterk zijn leider is, voor hem gaat alles op een afstand en gebeurd er weinig aan lichamelijk kontakt.

Ruilen is in dit geval dan de benadering. Natuurlijk krijg je met ruilen vaak wel het beoogde resultaat als het om uitsluitend dat ding uit zijn bek zien te krijgen gaat.

Maar prooigedrag word vaak gebruikt door de hond om het leiderschap van de baas te testen en dan kan ruilen een averechtse uitwerking hebben. Het prooigedrag lijkt makkelijk te beheersen maar de achterliggende gedachte , de reden waarom veel honden dit gedrag vertonen blijft onaangetast. Namelijk het testen van de leider, wie is de sterkste en wie heeft het meeste recht.

Je kan dan soms zien dat er op andere gebieden problemen ontstaan. Makkelijker is om bij de eerste test je leiderschap te tonen door niet te ruilen maar het door kracht en geduld op te lossen. Desnoods blijf je net zo lang staan met een stuk prooi vast gepakt tot je hond los laat. 10 minuten kunnen zijn geen uitzonderingen, dus ga je trainen neem er dan de tijd voor om altijd te winnen.

Honden zijn zelf heel fysieke wezens die veel met lichamelijke kracht en aanrakingen duidelijk maken . Ze vragen ook om lichamelijk kontakt. Daar hoort ook het krachtmeten bij tussen de baas en de hond . Laat je de lichamelijke dingen uit je opvoeding weg en doe je alles met negeren en belonen dan zie je dingen als prooigedrag goed uit de handlopen, zeker als je een hond hebt die niet reageert op een lekkertje, maar de strijd met de baas en de prooi veel belangrijker vind. Daar sta je dan als baas, te kijken naar een grommende hond die niets los wil laten. Het kan nog gevaarlijk voor hem zijn ook.

Dat kan je beter voor zijn en er dagelijks aan werken dat dit duidelijk is tussen jullie. Dat kan wel op een positieve manier maar zonder voedsel en ruilen, lichamelijke krachten meten en duidelijk maken aan je hond wat de bedoeling is, is samenwerken met je hond en in elkaar opgaan en als dat niet positief is dan weet ik het ook niet meer

Prooi gedrag heeft te maken met gevonden en gestolen zaken en staat voor mij op een ander niveau dan gekregen voedsel.

Geef je je hond eten of iets lekkers, ga dat dan niet afpakken om hem het een en ander te leren, in de hondentaal is krijgen van de leider een vaststaand feit en de hond hoeft het nooit af te geven.

Wil je geen problemen krijgen met prooidrift, oefen dan dagelijks met afgeven in een rustige omgeving, zorg dat je steeds je leiderschap laat zien. Dat kan je een hoop stress en ellende besparen voor de toekomst.

Daarbij ben je samen met je hond bezig en leer je elkaar erg goed kennen.

Wacht je met iets af willen pakken of dat de hond iets moet afgeven tot het moment daar is dat het echt moet, dan moet je een hele nare strijd aan gaan die je vaak verliest en dat is niet bevorderlijk voor de relatie met je hond en de hond zelf.

Dan komt hij onder stress te staan, word nerveus en de strijd word onder invloed daarvan erger.

Dan loop je het risico een hond te hebben die zich steeds meer gaat veroorloven en een beetje een tiran worden en de baas niet als zijn leider ziet.

Dat is niet alleen heel vervelend voor de baas maar ook voor een hond, want het maakt dat hij een heleboel dingen niet kan meemaken omdat er niet met hem te werken of te spelen is.

 

Groetjes Loeki

Overige Blogs

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015