Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Bordpuzzels

04-10-2013renoendetunnel012

Ze zijn er in soorten en maten van verschillende merken.

Hele simpele en oplopend naar heel ingewikkeld en moeilijk, zowel voor de hond om te begrijpen als voor de baas om het uit te leggen.

Want daar gaat het een beetje om bij het puzzelen en zeker bij een bordpuzzel.

Wij kunnen vanuit onze mensen optiek dingen bekijken en bedenken, maar dat is mensen gedacht. Honden zien zaken anders, zijn anders gebouwd etc. Hebben ook een andere kijk op de wereld. Dat maakt puzzelen en zeker de bordpuzzel zo geweldig om met je hond te doen.

Alleen al het pakken van het bord en de losse onderdelen maakt veel cockers al blij, samen met de baas iets doen, wat is er mooier in een cocker leven.

In eerste instantie is een lekker brokje verstopt in de puzzel de aanzet om ermee aan de gang te gaan en te proberen dat brokje te pakken te krijgen.

Opvallend is dat, als het puzzelen er eenmaal inzit, het brokje of andere lekkers veel minder interessant wordt en het spelen op zich, het schuiven, tillen, draaien, oppakken en andere bewegingen die gemaakt worden bij een bordpuzzel, plezier genoeg is. Zeker omdat de baas er vlak bij zit en aanmoedigt. Bij veel cockers is die aanmoediging en het samen op een klein stukje grond aan de gang zijn, aanwijzingen geven en opvolgen al voldoende om dit spelen erg leuk te maken.

Ik bestrijd dan ook altijd de opmerkingen van mensen dat honden alles wel doen om aan voer te komen, niets is minder waar. Veel cockers spelen als ze het principe eenmaal door hebben en de baas ook, de puzzels net zo enthousiast om het bezig zijn op zichzelf en niet om de voer beloning. Ik ken cockers, ook van mezelf, die vaak het brokje vergeten of overslaan uit pure haast de puzzel in zijn gehAfbeelding3eel te spelen.

Veel cockers hebben een voorkeur voor een bepaald materiaal waarmee ze spelen, sommigen spelen zowel plastic als houten puzzels graag, maar anderen vinden kunststof prettiger en je hebt er ook die daar weinig tot niets mee te maken willen hebben en spelen liever met hout.

Dat verschil komt door het gevoel wat honden krijgen als ze met hun neus, tanden of poten in aanraking komen ermee. Ook het geluid dat een puzzel maakt kan door een hond als prettig of onprettige ervaren worden.

Bij de bordpuzzels blijven het lekkertje en alle onderdelen redelijk dicht op de plek waar je samen zit te spelen, dat geeft dus een situatie voor je hond waarbij hij geconcentreerd kan blijven op 1 gebied. In tegenstelling met bv de activity denkspelletjes en toestelpuzzels waarbij de beloning veel verder weg kan springen en de hond dus na het eruit krijgen van iets lekkers nog moet zoeken waar het precies terecht gekomen is. Dat is een stap verder en kan voor sommige honden in het begin wat verwarrend werken. Bij bordpuzzels is dat meestal niet het geval.

Nu heb je een paar grote valkuilen voor de baas die mee puzzelt. Hij moet geduld Afbeeldinghebben en proberen te denken als een hond, niet als mens. Het beste kan je de puzzel bekijken vanaf het niveau van je hond. Sta je er een heel stuk boven krijg je een heel ander idee van die puzzel dan wat je hond ziet en dat maakt het uitleggen aan je hond minder makkelijk. Ga op het niveau van je hond kijken en probeer je voor te stellen wat je hond ziet.

Op de meeste puzzels en veel puzzel sites staan classificaties van de puzzel, vaak in termen als makkelijk, moeilijk etc. Mijn ervaring is dat dat maar voor een paar puzzels opgaat. De meeste puzzels zijn voor de ene hond heel makkelijk terwijl ze voor een andere, met andere talenten weer heel moeilijk kunnen zijn. Waar het puzzeltalent van je hond ligt moet je echt ervaren en geen fabrikant kan aangeven wat voor jouw hond een makkelijke of een moeilijke puzzel is. Het hangt niet alleen af van de denk capaciteit van je hond, maar ook en zeker bij cockers is dat het geval, of hij of zij hard of zacht in de bek is. Dat bepaalt het plezier en de inzet van je hond samen met de soort materialen waar ik het al eerder over had.

Schrik van iets wat er verkeerd gaat met een puzzel kan het hele gebeuren even behoorlijk onaantrekkelijk maken. Zo heb ik het eens gehad dat ik een pion niet goed neergezet had, het ding vast bleef zitten aan het bord terwijl mijn cocker het puzzelstuk eraf wilde halen. Het kwam niet los en trok met het oppakken het hele bord mee naar boven dat toen met een klap en rondvliegende stukken weer op de grond terecht kwam. Dat was hevige schrik voor de puzzelaars en die puzzel hebben we even een paar maanden niet gespeeld omdat het vertrouwen in dat ding weg was. Later zijn we weer stap voor stap gaan opbouwen en is dezelfde puzzel toch weer favoriet geworden. Laat je dus, als zoiets je overkomt niet uit het veld slaan en denk niet dat je hond, als hij niets meer met die puzzel te maken wil hebben, helemaal niet meer wil. Pak een andere en laat de bewuste puzzel even een paar maanden liggen en bouw hem dan samen helemaal opnieuw op.

Wat deze puzzels voor het zelfvertrouwen van een hond kunnen doen is soms niet te geloven. Ik geef daar een mooi voorbeeld van. Er was een cocker die het niet getroffen had in zijn leven. Toen hij 3 jaar oud was had hij 9 bazen en een asiel verleden achter de rug. Deze lieverd wist helemaal niets meer en was doorgedraaid.

Druk, ongecontroleerd etc. Eigenlijk alleen maar bezig met overleven in een wereld waar hij niets meer van snapte. Alles wat je hem wilde leren was moeilijk, want de zenuwen en stress blokkeerden hem zo dat hij eigenlijk niet meer kon leren en opnemen omdat hij voortdurend bezig was met rondhollen en reageren op alles wat op hem eng of bedreigend overkwam.

Ik ontmoette hem bij zijn nieuwe baas waar hij zo druk was dat je elkaar amper kon verstaan. Ook Buck, die ik altijd bij me heb als ik ga werken werd tureluurs van deze hond, maar zag hem absoluut niet als bedreiging. Keek je goed naar het gedrag dan zag je een enorme onrust, zoek gedrag en een absoluut gebrek aan focus. Buiten wat andere dingen om heb ik de baas wat heel makkelijke bordpuzzels geleend en het advies te geven zo veel mogelijk te gaan puzzelen. Na een week werd zijn focus beter en was hij al in staat om rustig een wat moeilijkere puzzel samen met zijn baas te doen. Nu na een half jaar gaat het goed met hem. Hij heeft zelfvertrouwen gekregen en ook een sterke stevige band met zijn baas. Hij gaat nu G&G 1 doen en ze hebben zich voor behendigheid opgegeven. Mede dankzij het puzzelen is hij sneller vooruit gegaan dan zonder het geval zou zijn geweest. Hij leerde te focussen en geconcentreerd even met iets bezig te zijn in een rustige omgeving zonder afgeleid te worden door allerlei enge dingen in zijn ogen, zijn hersenen gericht te gebruiken door die puzzels en dAfbeelding2at heeft een hoop ellende bespaard voor baas en hond.

Nu nog even wat tips die met bordpuzzels te maken hebben. Heb je een aantal makkelijke puzzels, maak dan in je huis eens een puzzeltocht, verstop de puzzels door het hele huis heen, ga samen zoeken en los samen de gevonden puzzel op. Dat geeft een extra dimensie aan het puzzelen, zet er een op de bank, onder tafel, achter een gordijn etc. Zo maak je van een makkelijke puzzel weer iets heel nieuws en cockers vinden dat geweldig. Als je 1 cocker hebt, hoef je nergens op te letten, heb je er meerdere, let dan wel goed op dat de andere honden jullie spel niet verstoren. Daar kan onenigheid door gaan ontstaan. Leuk is om er gelijk appèl oefeningen van te maken en zo dus ook de anderen erbij te betrekken. Laat diegene die niet spelen wachten en kijken terwijl je met 1 aan de gang gaat. Ook observeren is heel goed voor cockers en ze leren er veel van.

Het is al vaker gebeurd dat een cocker die een bepaalde puzzel maar niet onder de knie kreeg, het leerde van kijken naar zijn maatje die het wel kon. HoAfbeelding4nden letten op elkaar en de baas. Geef je daar structuur aan kan je hele leuke dingen zien gebeuren.

Laat zelf ook zelf je hersenen werken en denk met puzzelen buiten de voorgeschreven lijnen. Heb je meerdere puzzels met losse onderdelen, kijk dan eens of je de onderdelen kan wisselen bijvoorbeeld. Ook dat geeft voor je hond weer een ander effect. Zet de puzzel een hoger of schuin, ook dat geeft weer variatie. Heeft je cocker een erg zachte bek en zet hij niet graag kracht met zijn kaken op iets en heb je toch een puzzel of een puzzelstuk waar een harde grip voor nodig is, probeer dan eens een touwtje of bandje of lintje eraan vast te maken zodat het makkelijker te pakken is op een prettigere manier. Met een beetje vindingrijkheid lukt dat best en kan je die puzzel toch spelen samen.

Probeer zelf te bedenken hoe je een puzzel anders aan kan leren en uitleggen als je hond hem echt niet snapt. Dat is geen dommigheid want het kan zijn dat hij een andere puzzel zo door heeft. Net als bij mensen kan er soms een blinde vlek ontstaan waardoor de oplossing op een bepaalde manier niet wil komen. Probeer dan eens een andere weg te zoeken. Hoedjes van puzzels kan je omgekeerd rechtopzetten, schuin leggen etc. Door daar mee te spelen kan je hond het principe ineens wel doorkrijgen.

Gaat ie een eigen oplossing vinden die jij en de fabrikant niet bedoeld hadden wees dan trots op je vindingrijke cocker, hij laat zien dat het ook anders kan.

Heb je een hond die snel opgeeft als iets moeilijk wordt, zorg dan voor snel succes door een beetje te smokkelen. Bij het iets aanleren heb ik altijd een paar brokjes in mijn hand voor het moment dat ik frustratie zie ontstaan omdat iets niet lukt. Door snel een brokje erbij te leggen geef je een beetje succes en dat moedigt aan om door te zetten. Dat doe ik ook wel door te helpen, een hoedje zelf even snel door te schuiven zodat het sneller op te pakken is of omvalt en er dus succes is. Daar wordt je hond niet lui van, in tegendeel. Dit succes dat de baas veroorzaakt geeft 2 signalen aan je hond, namelijk dat het leuk is om zo na te denken, je word ervoor beloond en dat de baas er altijd is om te helpen als het niet lukt. Door het op deze manier aan te pakken zijn heel wat bazen en honden die vastliepen op het puzzelen en er niets leuks meer aan vonden toch weer aan de gang gegaan en de honden die het helemaal opgegeven hadden gingen er weer met veel plezier mee aan de gang.

PuzzeAfbeelding5len moet leuk en ontsAfbeelding7pannen zijn, anders word het een drama en zorg ervoor dat je niet ongeduldig bent als je hond iets niet snapt. Voel je irritatie opkomen, hou er dan mee op en ga iets anders met hem of haar doen. Een geïrriteerde baas is zeker voor een cocker hel op aarde en daardoor zal het plezier in puzzelen verdwijnen.

Maak er ook geen competitie van in die zin, dat jij je cocker zo graag sneller en beter wil laten puzzelen dan andere honden. Dit soort competitie gedrag is ronduit slecht voor de hond baas combinatie omdat je in die gemoedstoestand je hond onder spanning van de prestatiedrang van de baas gaat zetten. Bij de meeste hondenactiviteiten zie je dat wel gebeuren. Bazen willen toch heel vaak dat hun hond als de mooiste en beste gezien word. Zeker in de rashondenwereld. Trap er niet in, speel met je hond om samen lekker bezig te zijn en prestaties zijn onbelangrijk.

Op de Facebookpagina van ‘Hoezo heb je een cocker’ geef ik af en toe een recensie van een puzzel en hoe ik die samen met Buck en honden van mijn klanten ervaren heb. Misschien heb je daar wat aan.

Veel puzzel plezier gewenst samen.

 

Groetjes Loeki

Uitgelicht

Hier hebben we wat spelvormen uitgelicht om er wat dieper op in te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

m7
m10

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015