Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Spelen en Sporten aan de lijn.

01-03-2013item1

De riem wordt door veel bazen en honden gezien als een lastig ding waaraan de hond trekt.

Er is vaak ook geen enkele communicatie tussen baas en hond, blijkbaar denken veel bazen dat er geen contact met de hond hoeft te zijn omdat hij of zij toch aan de lijn loopt en dus niet weg kan lopen. Er wordt niets gezegd tegen de hond en geen aandacht gevraagd, er is vaak absoluut geen eenheid in de combinatie. Tegenwoordig loopt de baas vaak nog te telefoneren ook en is met zijn gedachten zeker niet bij zijn hond

Vanuit de hond gezien mag hij helemaal niets behalve meelopen in een tempo dat voor hem of haar vaak geen prettig tempo is. Baas en hond zijn helemaal niet op elkaar ingespeeld als het op de lijn aankomt.

Dat kan ervoor zorgen dat er getrokken wordt door de hond, de irritatie van de baas de overhand krijgt en het nog minder leuk word om samen aan die lijn te lopen. Hond begrijpt niets van de baas en wat hij nu eigenlijk wil en baas heeft de pest in, armen en schouders gaan zeer doen. De ruzie tussen baas en hond wordt groter en er wordt steeds minder gewandeld aan de lijn omdat het een nare ervaring geworden is voor allebei.

Dat houdt in dat veel honden onverantwoord loslopen, andere honden lastig vallen. De baas zegt dat het niet anders kan want hij trekt zo aan de lijn. Honden die doodgereden worden omdat ze losgelaten worden in het verkeer, de weg kwijtraken en verdwalen omdat ze ergens van schrikken of gewoon niet luisteren en maling hebben aan de baas

Herken je iets in dit verhaal ?

Ga het lijnlopen dan eens leuk en uitdagend maken voor je hond.

Gooi hem nu eens niet los in het bos of park, maar houdt hem of haar aan een lange lijn en volg je hond eens een keer. Ga eens samen van het pad af en laat je cocker eens de richting bepalen en volg hem of haar nu eens voor de verandering. De meeste cockers vinden dat vaak helemaal geweldig, samen met de baas van het pad af en tussen de bomen een route kiezen terwijl je samen verbonden bent door die lijn. Hij mag dan eens zijn neus volgen en bepalen waar jullie naartoe gaanBaasenBuck010

Honden zien en ruiken onderweg veel dat hun nieuwsgierigheid en aandacht trekt, ga eens samen met je hond kijken of stilstaan bij dat wat hem zo boeit. Maar wijs hem zelf ook eens op iets als jullie onderweg zijn, geef zelf ook eens aan dat daar iets bijzonders is. Loop zelf eens ergens naar toe en laat je hond volgen. Een boomstam, riet aan de waterkant, een berg zand, wat je ook maar ziet onderweg. Geef aan je hond het gevoel dat ook jij weleens iets ziet dat onderzocht moet worden door jullie.

Laat eens ongemerkt een zakdoek of een handschoen vallen of een favoriet speeltje van je hond en ga dat dan samen eens zoeken, geef je hond die opdracht, een cocker begrijpt meteen wat je bedoelt. Is dat niet het geval dan kan je hem of haar dat leren, door samen met hem op jouw commando te gaan zoeken en beloon hem als jullie het gevonden hebben uitbundig met een aai en een knuffel.

Dwing je hond nu eens niet jou tempo te lopen , maar probeer zijn natuurlijke tempo eens een tijdje te volgen. Daarna kan je weer overschakelen op jouw eigen tempo.. Zo kan je de zaken spannend houden voor je hond

Ook midden in een drukke stad kan je met je aangelijnde hond leuke dingen doen die jullie samen laten werken en waardoor je hond plezier gaat hebben in het lopen aan de lijn.

Steek in een straat eens onverwachts een paar keer over, verander eens plotseling van route en laat ook je hond eens bepalen welke kant jullie opgaan.

Sta eens onverwachts stil en draai je om en loop een andere kant op

Kom je een bankje tegen, laat je hond daar dan eens op en af springen en ga als dat je lukt er zelf ook eens bijstaan..

Een stel vuilnisbakken die aan de stoeprand staan kunnen een prima slalom maken , net als een rij bomen of lantaarnpalen, loop er niet zomaar langs maar ga eens om die bomen of palen heen of er tussendoor.

Dat alles met je hond aan de lijn. Zo leert hij of zij op een speelse manier en jij misschien ook, dat samen aan de lijn lopen leuk kan zijn en dat jullie samen kunnen communiceren via die lijn.

Laat je hond eens rustig naast je gaan zitten en blijf even staan om rond te kijken samen, leer hem dan gelijk niet overal op te reageren maar op jou te blijven letten door zelf even een aai te geven, zijn aandacht te vragen voor een speeltje dat in je jaszak zit en kijk eens of hij dat aan wil pakken en dragen op bevel waarna hij of zij het na een tijdje weer af moet geven

Leer eens voelen door de lijn wat je hond doet en van plan is te gaan doen, zodat je daar op in kan spelen. Probeer je hond eens te sturen, laat hem eens wat druk op de lijn zetten zodat de communicatie via die lijn beter word tussen jullie .

Druk zetten op de lijn en trekken zijn twee verschillende dingen. Een iets strakke lijn kan voor jullie allebei iets duidelijker maken waar de wandeling naar toe gaat en jullie kunnen beiden voelen wat de bedoeling is over en weer.

Natuurlijk willen veel bazen in sommige situaties een keurig doorhangende lijn met een boogje en een hond die volgt aan de voet. Dat is een prima onderdeel om ook te trainen tijdens die wandeling, maar dat hoeft niet het enige te zijn toch? Er kan zoveel meer en je hond en jij kunnen dat zeker samen leren en voor elkaar krijgen. BaasenBuck018

Zeker cockers zijn uitermate geschikt voor dit soort dingen

Wissel af, het ene moment mag je hond de richting bepalen en volg je hem, een andere keer moet hij jou onverwacht een richting op volgen die hij niet verwacht had.

Nederland word steeds voller en de natuurgebieden worden steeds meer afgesloten voor loslopende honden. Dat is nu eenmaal een feit en ik denk dat in de toekomst veel vaker de hond aan de lijn moet blijven.

Dan kan het helemaal geweldig zijn als jullie samen toch leuke lijnwandelingen kunnen maken?

Ok, de baas zal zich dan actiever op moeten stellen, kan niet meer met zijn handen in zijn zakken op zijn gemak kuieren terwijl de hond zijn ding doet, zoals je veel ziet onderweg.

Ga, als je met je hond aan de lijn loopt eens mee in zijn wereld, volg hem of haar daar eens in. Je verwacht van hem dat hij zich gedraagt in jouw wereld, zou het dan niet eens goed zijn om ook eens een kijkje te nemen in die van hem?

Het is bewezen dat als je regelmatig met je hond spelletjes aan de lijn doet en hem regelmatig volgt en de richting laat bepalen de hond steeds minder gaat trekken en de baas steeds meer leert over de gedragingen van zijn hond aan de lijn. Waardoor baas en hond veel beter op elkaar kunnen inspelen.

Als je vanuit je huis naar buiten stapt kan je al beginnen, elke dag weer, spelen met je hond aan de lijn, sporten met je hond aan de lijn, trek eens een sprintje samen met hem of haar tijdens een wandeling of loop een stukje hard en laat hem lekker meehollen.

Maak gebruik van het ruime aanbod in lijnen overal en gebruik voor elke discipline en aparte lijn. Cockers zijn meesters in het leren welke lijn bij welk gedrag hoort, ook welke lijnlengte daarbij hoort.

Het enige wat je hoeft te doen is ermee aan de gang gaan en ervaren wat er allemaal kan BaasenBuck006met die verschillende spelletjes en daarbij behorende lijnen.

Soms kan je dan versteld staan van hoeveel beter je cocker samen met jou aan de lijn loopt. Dat de behoefte om te trekken vermindert of bijna weg is.

Een van de hondenmensen van Nederland uit de vorige eeuw, Jan van Rheenen, boekte behoorlijk wat succes met deze aanpak, helaas is deze gedachte zo goed als verdwenen en dat is meer dan zonde vind ik. Het kan zoveel doen voor jou en je cocker

 

Groetjes Loeki

Uitgelicht

Hier hebben we wat spelvormen uitgelicht om er wat dieper op in te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

m7
m10

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015