Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

item1Spijsvertering bij een oudere cocker
16-02-2014

Ik heb een klant met een senior cocker, het beestje is in prima doen voor zijn leeftijd, 11 jaar en nog soepel en actief en alert en werkt nog graag en goed en scherp. Een half jaar geleden ging hij spugen en nog eens spugen. Hij is helemaal door de medische molen gehaald, alles is onderzocht maar geen duidelijke diagnose, eigenlijk helemaal niks te vinden, beetje staar dat was alles.

Nu gaat een hond daar niet van spugen, dat weet ik zeker.

Eten werd ook een drama, zijn eigen eten bleef staan en hij ging bedelen bij zijn baas als die zat te eten en erg schooien op straat, iets wat ie vroeger nooit gedaan had.

Ouderdom? Leeftijd? Beetje dementeren? Pups worden?

Alle mogelijkheden zijn de revue gepasseerd maar verder was er eigenlijk niets aan hem te merken.

Dus ben ik samen met zijn bazen maar eens naar zijn voeding gaan kijken, om te zien of het daar aan kon liggen, met als resultaat dat er al meer dan een half jaar niet meer gespuugd is en hij ook weer lekker eet. Het bedelen en straat schooien is weer helemaal verdwenen.

Zijn spijsvertering kon waarschijnlijk het eten wat hij altijd kreeg niet goed meer aan, er moest een andere manier van voeren komen. Minder belastend voor maag en darmen.

Wat vroeger rauw gegeten werd, daar wordt nu de kook overheen gehaald.

Kookvocht erbij en alle goede voedingsstoffen gaan ook op deze manier naar binnen. Daarnaast hebben we wat producten toegevoegd aan zijn menu die hij blijkbaar erg nodig had. Daardoor werd het schooien op straat en bedelen bij de baas veel minder. Hij had duidelijk behoefte aan zaken die niet in zijn eigen eten voorkwamen. Dus ging hij het zelf ergens anders vandaan proberen te halen.

Sommige kvv eters die het er altijd goed op gedaan hebben krijgen met het ouder worden soms problemen met rauw vlees. Even de kook erover, kookvocht erbij geven en het probleem kan opgelost worden zonder iets aan voedingswaarde te verliezen. Het enige waar je op moet letten is dat er in de kvv geen te grote stukken bot zitten, dat kan door even koken wat problemen gaan geven, fijne stukjes bot geven die problemen niet.

Ook zijn er honden die wel graag gaan eten van kvv, maar bij de eerste hap het snel uit de bek laten vallen zonder door te slikken en weigeren verder te eten.

 

Ook kan er ineens een chronische diarree ontstaan met wat darmontstekingen, wat later gepaard gaat met spugen. Ook in dat soort gevallen is het slim om anders te gaan voeren,om de klachten te laten verdwijnen. Iets wat vaak heel goed lukt als de baas de stap eenmaal heeft durven nemen.

Sommige brokken worden bij het verouderen minder goed verdragen en of geweigerd. Ook misschien een punt om een brok met een iets andere samenstelling te kopen of bij te gaan voeren op andere manieren. Blijkbaar kan ook daar iets mis bij gaan. Mooi alternatief hierin is een senior brok te proberen van hetzelfde merk of wat kleine verpakkingen brokken te kopen en de hond zelf te laten kiezen, een mix van verschillende merken wil ook wel goed vallen in dit soort situaties.

Dat de ouder wordende spijsvertering kan veranderen is toch iets om bij stil te staan. Ook ik heb het bij Buck op zijn negende jaar wat aangepast omdat ik merkte dat de oude vorm van voeren niet helemaal meer goed viel. Hij begon wat gal te spugen regelmatig. Bij Buck is het vooral de hoeveel heden per voedingssoort die ik veranderd heb, de verhouding dus. Ook bij mijn vorige honden is dat wel aan de orde geweest. Ik voer namelijk zelf samengesteld en mijn honden eten met de pot mee met daarbij een kleine portie extra vlees of orgaan en af en toe wat brokjes.

Ook kan een kant en klare natvoer vorm zoals blikjes en kuipjes van welk merk dan ook eetproblemen bij de ouder wordende hond heel goed oplossen, verschillende soorten hondenworst geven ook vaak een goed resultaat.

Veel voedingsrichtingen baseren zich op zo natuurlijk mogelijk voeren wat samenstelling van het voer betreft en daar is alles voor te zeggen, uit welke richting je ook denkt. Maar veel van die natuurlijke dingen gaan vaak niet meer op voor verouderende en oude honden. Vanuit de natuur is er niet zoveel bekend over oude wolven en oude wilde of verwilderde honden. Die leven nu eenmaal een leven waarbij ze de echte ouderdom zoals onze huishond die kent gewoon niet halen. Meestal zijn ze voor die tijd omgekomen of overleden aan een infectie of een andere aandoening. In de natuur zijn nu eenmaal geen dierenartsen die met een medicijn de infectie of aandoening kan verhelpen. Ze krijgen het en sterven eraan. Ook kunnen ze sterven door honger en uitputting als ze ouder worden, doordat ze niet goed meer mee kunnen komen met hun soortgenoten en ouderen zorg bestaat nu eenmaal niet in de hondenwereld. Echt verouderen en oud worden is meer een verschijnsel dat bij onze huishond voorkomt door de manier waarop hij leeft en de medische zorg die hij krijgt als er wat aan de hand is. En natuurlijk die altijd weer gevulde etensbak, die ervoor zorgt dat zijn systeem nooit echt honger krijgt, maar die hem wel kan laten verzwakken als de inhoud niet meer goed verdragen wordt.

Zoals met alles vind ik dat je geen vaste leeftijd kan stellen voor de veroudering van de hond en zijn spijsvertering. Het is voor een groot deel genetisch bepaald, daarnaast is dan de vraag, wat voor leven hebben ze gehad, zijn er zware ziektes

 

IMG3750 IMG3747
IMG3743

 

in dat leven geweest, wat voor sport of werk hebben ze gedaan ect. Dat zijn allemaal factoren die per individu het verouderen beïnvloeden.

 

Honden die zware ziektes hebben overleefd of lijden aan een chronische aandoening vind ik sneller verouderen dan honden die niets achter de rug hebben wat dat betreft. Honden met een rot leven en daardoor minder levenslust hebben kunnen ook sneller verouderen. Castratie en sterilisatie kunnen ook invloed hebben op het proces. Ik tel in veel gevallen bij honden klanten 2 jaar op bij hun echte leeftijd als die honden een heftige ziekte achter de rug hebben. Het lijf krijgt er toch een opdonder van en moet alles op alles zetten het te overleven.

Ik ga zelf van 7 jaar uit om alert te worden als ik niets weet van de achtergrond van een hond. Weet ik dat wel, dan ga ik inspelen op het moment dat je ouderdom of mogelijke ouderdomsklachten ziet ontstaan. Ik heb een cocker in huis gehad die een vreselijk leven achter de rug had wat ingrijpende ziektes betrof, die werd met 5 jaar heel oud. Dat lijf had gewoon teveel in moeten leveren om alle kwalen te overleven.

Honden die te zwaar sporten worden vaak sneller oud door oververmoeidheid en gewrichtsoverbelasting. Allemaal dingen die het veroudering proces beïnvloeden.

Ook kan bv de vorm en de stand van de etensbak van je hond een probleem gaan worden als hij verouderd of oud wordt. Kon hij vroeger makkelijk uit smalle cocker bakken eten waar de oren mooi langs vallen en schoon bleven. Ineens kan die bak tegen hem gaan werken omdat de stand van de bak te laag blijkt te worden of niet ruim genoeg is om hem of haar lekker soepel en ontspannen te kunnen laten eten. Ook dat kan uiteindelijk wat eetproblemen gaan geven Een andere vorm van etensbak gaan zoeken waar hij of zij makkelijker mee uit de voeten kan is dan een goede optie. Moeilijk te pakken eten of een verkeerde hoogte bij het eten kan bij een verouderende of oude hond ook spijsverterings problemen gaan geven of het plezier van eten gaan vergallen omdat het zoveel moeite gaat kosten. Ik ken heel wat oude honden die de laatste jaren van hun leven het liefst van een diep bord aten nadat ze het eten in hun oude bak gingen weigeren.

Veel van mijn cockers aten hun hele leven uit hoge cockerbakken, maar op een bepaalde leeftijd ging dat toch allemaal wat moeizamer en gaf ik dan een andere bak vorm, dat was dat probleem ook weer opgelost. Dan de oren maar even wat vaker schoonmaken en uit kammen. Als je hond er lekkerder door eet is dat voor mij belangrijker.

Gelukkig leven we in een tijd waarin het niet moeilijk is om tegemoet te komen aan de voedingsbehoefte van de verouderende en oude hond.

Fabrikanten spelen er gelukkig op in tegenwoordig en ook wij zelf zijn in staat om de voeding aan te gaan passen aan de behoefte van onze hond.

Of je nu een kvv eter hebt, een brokken of blikvoer fan bent of zelf samenstelt, als je geluk hebt verouderd je hond en wordt op een bepaald moment echt oud. Dat kan op veel gebieden een behoorlijke verandering bij hem gaan geven en een andere voedingsbehoefte kan 1 van die dingen zijn.

Als je daar als baas rekening mee houdt en er op inspeelt als je hond dat soort signalen laat zien kan het een hele mooie en gezonde ouderdom worden.

Het is absoluut geen wet dat dit gaat gebeuren bij jouw hond, er zijn veel honden waar dit niet bij gaat spelen maar er zijn er toch ook waar dit wel bij voor kan komen, gebeurt het later ook bij jouw hond dan heb je misschien iets aan dit schrijfsel.

Groetjes Loeki

Overige Blogs

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015