Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Sport & Spel

renoendetunnel012Puzzelen, zoeken en speuren en andere activiteiten

Onze cockers zijn jachthonden en dus werkhonden. Ze zijn ingesteld om samen te werken met de baas, dat zit in hun genen en ze zijn geboren om hun neus te gebruiken. Ze moesten werken, wild opsporen en aanduiden waar het zich ophield en het uit de dekking jagen. Allemaal in opdracht en met constant contact met de baas.

Dat gen zit in nog steeds in onze cockers, bij de een wat meer, bij de ander wat minder.
Maar of het instinct nu nog heel sterk is of bijna verdwenen, de behoefte om met de neus bezig te zijn en samen met de baas van alles te doen is bij elke cocker nog  aanwezig en een levensbehoefte.

Komen ze dat te kort dan kunnen er gedragsproblemen ontstaan, rare trekjes of nerveus gedrag. Er wordt niets voor niets vaak gezegd dat cockers nerveuze honden zijn. Veel mensen denken dat het rasgebonden is.

Het zit niet in het ras, het is het gedrag van een cocker die te weinig mag doen met zijn hersenen en zijn instinct  omdat er amper iets met hem of haar gedaan wordt.

Veel cockers worden gehouden als huishond en gezinshond vanwege zijn handige formaat en zijn knuffelige uiterlijk. Die mensen gaan vaak voorbij aan het innerlijk van de cocker en de drang om te werken en bezig te zijn.

Zelfs cockers die stevig en lang mogen razen in de vrije natuur en stevige wandelingen maken kunnen toch nog iets tekort komen wat zich dan uiteindelijk als nerveus gedrag gaat vertalen.

Ook slopen, klieren, ongehoorzaam zijn en narigheid uithalen kan een uiting zijn van geestelijke verveling.
Dus het is slim om met je cocker veel te doen, vind ik. Binnen en buiten en tijdens de wandelingen.

Maar wat en hoe dan ?
Veel mensen doen dat 1 keer per week bij een hondenschool, of via een ander bedrijf om bv te gaan speuren met een groep of onder leiding van iemand.
De hondenscholen en de andere disciplines die zich bezig houden met hondensport hebben een ruim aanbod en zijn makkelijk te vinden via het internet en via andere kanalen.

Voor mij heeft het dus geen enkele zin om me met deze disciplines bezig te houden hier op dit gedeelte van de website.

Eens in de week aan de gang gaan met je cocker is geweldig leuk natuurlijk maar hoe zit dat met de andere dagen van de week? Je kan zoveel met je cocker doen in korte tijd en hem door de dag heen voldoende hersenvoer geven en met je samen laten werken.
Dat kan van alles zijn, zoekspelletjes in huis of buiten, apporteren of een combinatie van de twee. Spoortjes volgen aan de lange lijn en dan samen zoeken en bezig zijn en communiceren doormiddel van die lijn. Een speeltje begraven en het samen gaan zoeken of de opdracht geven het te gaan zoeken

Aandachtsoefeningen, maar ook een behendigheidstunnel die tegenwoordig overal te verkrijgen zijn, kan een heel goed middel zijn om met je cocker bezig te zijn en met hem samenwerken.

Door de jaren heen heb ik heel wat van die activiteiten ontdekt en getest en ik wil die ervaringen en hoe het werkt en wat het kan doen voor je cocker graag met jullie delen. Misschien brengt het je op een idee en kan je het een en ander toepassen in je eigen situatie.

Waar ik veel gebruik van heb gemaakt is werkspeelgoed, hondenspeelgoed zoals verschillende soorten ballen, knuffels, dummies in alle soorten en maten waar ze uitsluitend mee bezig zijn als ze samen met de baas aan de gang gaan. Is het samenwerken afgelopen dan wordt het speelgoed weer opgeborgen, dit in tegenstelling tot het eigen speelgoed waar ze altijd toegang toe hebben.

Dit werkspeelgoed geeft een extra dimensie aan het samen met de baas bezig zijn, omdat het door de hond gezien wordt als iets van de baas waar hij ook mee mag spelen of bezig zijn als de baas het goed vindt.

Maar als het spel over is moet hij of zij het weer afgeven aan de leider en dat bevestigt je leiderschap dan weer moeiteloos.renoendetunnel004

Daarbij is er een nieuwe ontwikkeling gaande de laatste jaren en dat is de hondenpuzzel, dat is niet zomaar hondenspeelgoed. Achter die puzzels zit een gedachte. Er komen steeds meer honden die niets te doen hebben en zich gaan vervelen met alle gezondheids,- en geestelijke klachten van dien. De hondenpuzzel is ontwikkeld om die honden iets terug te geven van wat ze in onze hectische en drukke tijd een beetje kwijt zijn geraakt. Denken en bezig zijn samen met de baas.
Op die ontwikkelingen speelt de hondenpuzzel markt in, inmiddels is dat een grote industrie geworden en ik merk dat veel mensen toch moeite hebben met een keuze maken en er op de juiste manier mee aan de gang te gaan.

Ook daar wil ik wat dieper op ingaan. 

Honden puzzels zijn onder te verdelen in 3 verschillende vormen

1. De puzzels met als centraal punt een bord met puzzelstukken die verschoven moeten worden, opgetild, weggedraaid, rondgedraaid met poot of neus, waar je hond zelf het liefst gebruik van maakt.

2. de activity puzzels over het algemeen zijn dat voorwerpen waar je iets lekkers in moet doen en het aan de hond is om zo te manoeuvreren met het voorwerp dat het lekkers eruit valt of

rolt, je cocker kan daar de hele vloerruimte voor gebruiken en traint op die manier zijn spieren op een subtiele manier. Vooral veel honden met een handicap, oudere honden die niet lang meer kunnen lopen maar wel baat hebben bij een paar keer per dag actief hun spieren kunnen bewegen en ze op diemanier ook soepel en krachtig houden. Ook geestelijk kunnen oudere honden  opknappen omdat ze ondanks het feit dat ze niet zo veel meer kunnen buiten toch regelmatig iets te doen hebben. Dat is beter dan de hele dag maar op je kussen of in je mand liggen.

3. De derde is een tussenvorm van de andere twee, vaak een soort toestel dat vast op een bord staat maar waarbij de hond toch moet manoeuvreren om iets om de te duwen of een schuif voor of achter uit moet zien te krijgen. Buisjes en bakjes die hangen en omgekeerd moeten worden om iets lekkers eruit te krijgen. 

Deze vorm valt ook onder de categorie denkspellen maar verschilt toch iets van de bordpuzzel en de activity, namelijk ze laten het brokje vaak een stuk van het bord wegvallen zodat de hond ook nog moet zoeken als hij of zijn het met succes eruit heeft weten te krijgen.
Bij de bordpuzzel is dat snoepje meestal op het bord zelf te vinden of er vlak naast, bij een activity kan het overal terecht komen omdat de hond ermee door het huis manoeuvreert, bij de tussenvorm blijft de puzzel op de vaste plek staan maar kan het brokje er een eind vandaan vallen, dus dan word het ook nog zoeken naar waar het terecht gekomen is.
Met deze vrij nieuwe vorm van hondenactiviteiten heb ik al intensief gewerkt en doe dat nog met veel plezier en soms verbluffend resultaat.
renoendetunnel003
Ik heb Dax, mijn oude cocker, het laatste jaar van zijn leven een geweldige tijd ermee mogen bezorgen, hij kon niet veel meer doordat zijn uithoudingsvermogen verslechterde maar een paar keer per dag ging hij al spelend het hele huis door en hield op die manier zijn spieren soepel en zijn geest nog levendig. Ik had echt gewild dat deze vorm van bezig zijn voor een hond vroeger ook al bestaan had zodat ik meer van mijn oude honden zoveel plezier en beweging had kunnen geven als Dax gehad heeft zijn laatste jaar.

Reno, mijn cocker met een hersenbeschadiging door hersenbloedingen, heeft heel lang nog goed kunnen functioneren en focussen doormiddel van die puzzels en ook zijn laatste jaar is zeker veel beter geweest voor hem door die puzzels dan anders het geval was geweest.

Veel van mijn klanten zijn inmiddels volop bezig met deze vorm van werken en spelen  met je hond en vrijwel allemaal behoorlijk enthousiast erover en geven aan dat hun hond meer zelf vertrouwen heeft gekregen, geestelijk tevreden is, nerveuze trekjes kwijt is etc.

Kortom  gedrag dat als problematisch gezien werd verminderde en in sommige gevallen verdween het helemaal.

Graag wil ik daar op de volgende pagina’s verder op ingaan en wat meer in detail ook.

Ik wil wel steeds aangeven dat het hierbij gaat om samen met je cocker, iets te doen in huis en tijdens de wandelingen. Het is dus niet zo dat je een puzzel, tunnel, speciale bal etc, gewoon maar aan je hond geeft en het hem of haar maar gewoon zelf uit laat zoeken. De bedoeling van dit soort tips, spellen en puzzels is dat je het samen doet met je hond. Hem of haar aanmoedigt, iets voordoet en uitgebreid beloond als iets gelukt is met je stem en een knuffel

Vaak hoor ik van mensen, nou hij vindt er niks aan hoor, loopt ervan weg. Als ik dan vraag hoe actief ze er zelf mee bezig geweest zijn samen met hun hond is het antwoord, oh moet dat dan?renoendetunnel007

Moeten hoeft het natuurlijk niet, maar als je hem of haar het allemaal alleen laat uitzoeken dan heeft het geen nut, iets zelf uitzoeken en op je eentje bezig zijn, dat doen honden al vaak genoeg in onze maatschappij, daar hoeft niets nieuws meer bij. Maar samen even 5 minuten in huis of tijdens de wandeling met iets bezig zijn en dat een aantal keren per dag, of het nu puzzelen, zoekspelletjes,  tunnels  zijn, daar kan je hond echt heel erg van genieten, het is goed voor jullie band, want baas en cocker is samenwerken en het helpt je hond je nog duidelijker als leider te zien. Het geeft afwisseling aan zijn en jullie bestaan en het kan op die manier gewoon super leuk zijn voor jullie beiden om te doen en daar gaat het toch om tenslotte, waarom heb je anders een hond, niet om om veel langs elkaar heen te leven toch, maar om samen bezig te zijn?

Groetjes Loeki

Uitgelicht

Hier hebben we wat spelvormen uitgelicht om er wat dieper op in te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

m11
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015