Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

placeholder Verwarrend lijkt me dat....04-12-2012

Ik stam nog uit een tijd van net voor de echte start van de industrie die zich met hondenvoeding bezig ging houden. De tijd dat we honden gewoon en met veel succes met de pot mee lieten eten.

In de opleidingen van DA’s en hun assistenten zat een uitgebreid gedeelte over het effect van verschillende voedingstoffen op het gedrag en de gezondheid en dat werd dan vanuit de dierenarts doorgespeeld aan mensen die zich met klachten kwamen melden bij hem of haar.

Tenminste als het duidelijk was dat een iets veranderde voeding misschien wat voor de hond zou kunnen doen. Dat werd op de hond toegepast en getest en tijdens dat testen soms wat bijgesteld om het gewenste resultaat te bereiken. Verder was het eigenlijk gewoon normaal de hond met de pot mee te laten eten en af en toe eens wat slachtafval te geven daarbij.

Ik kan me het eerste hondenbrok nog goed herinneren en ook hoe lekker mijn honden het vonden en hoe handig het ook was voor de baas, had je een keer geen tijd of was er te weinig eten over om aan de hond te geven dan gaf dat brok de oplossing. Vanaf die dag had ik dus brokken in huis en wisselde dat af en toe af met het met de pot mee eten.

Ik ben een enorme voorstander van honden zo gevarieerd mogelijk voeren, dit met oog op hun spijsvertering en het levert vaak ook een sterke maag en darmen door dat ze aan alle voedingstoffen die er zijn, gewend zijn en het goed kunnen verteren.

Kortom ik was blij met de komst van het brok, voor het gemak, de afwisseling en honden vonden het ook nog eens lekker.

De jaren gingen voorbij en de brokken fabrikanten schoten een beetje door vind ik.Er kwamen steeds meer merken en de eerste kreten dat brokken zoveel beter waren en je hond eigenlijk altijd op het brok moest omdat het zoveel gezonder was werden gehoord en gelezen. Een ontwikkeling waar ik niet blij mee was. Afwisseling is gezond voor honden, zoveel mogelijk verschillende zaken zijn goed voor ze, ik vond de theorie dus geen lekkere theorie, maar hield het bij af en toe brokken en verder met de pot mee eten en dat bleef goed bevallen.

Inmiddels is de markt van brokken enorm groot dus zou je, als je hond dat lekker zou vinden, in brokken kunnen wisselen om een grote variatie te geven als je ze helemaal niet met de pot mee wil laten eten. Ik zelf vind dat nog steeds heel zonde, maar de wetenschap heeft bedacht dat het zo zou moeten, alleen brok.

Jammer hoor voor al die honden. Gelukkig is het wel zo dat veel honden die alleen op het brok staan het heel goed doen, hun leven lang zonder kwalen zijn en een behoorlijke leeftijd halen met een gezonde oude dag en dus snap ik best dat mensen ervoor kiezen. Je hoeft niet na te denken over wat je ze zal voeren, alles wat ze nodig hebben zit erin en het scheelt je een hoop werk en nadenken of de maaltijd wel compleet is. Je kan er ook altijd wel dingen naast voeren om je hond verschillende structuren te geven als extraatje . Fruit, een stukje hondenworst, een lekker pensstaafje een stukje brood, stukje gekookte aardappel etc.

Ook heb ik vaak meegemaakt dat veel honden het brok verkiezen boven alle andere dingen. Gewoon omdat ze het lekker vinden het valt goed in de maag en geeft ze een gevoel van welzijn. En dat is toch het aller belangrijkste, een hond die blij word van zijn eten en het er goed op doet ?

Dan ga ik weer een stapje verder in de tijd en daar was de kvv stroming en de barf ontwikkelingen. Ook deze stroming, begeleid door verschillende wetenschappers kwam voorzichtig en rustig op de markt en ik vond het weer een mooie toevoeging aan het hele assortiment en het zou een mooie extra afwisseling kunnen zijn. Helaas ging deze voeding richting dezelfde trekken vertonen als eerder de brokken fabrikanten gedaan hadden en dus ook weer over the top en verklaren dat hun manier van je hond voeren de beste is. Geef je wat anders dan vraag je om narigheid en ziektes.
Ook dit vind ik jammer en een ontwikkeling waar ik niet blij van word

Ik geef soms vers en soms kvv maar wissel dat dan weer af met zelfsamengesteld of brok of het kant en klare blik. Gewoon om ze zoveel mogelijk afwisseling te kunnen geven , het een wat meer het ander wat minder. Wat ik zo moeilijk vind is de manier waarop de diverse stromingen, fabrikanten en gebruikers op elkaar reageren. Men schroomt er niet voor een andere vorm van voeren tot slecht te verklaren en de eigen manier van voeren tot heilig.
Zowel de brokken stroming als de kvv en versvlees stroming gaan er zelfs van uit dat als je hond een ziekte of klacht heeft, dan komt dat omdat je hem het foute en slechte voedsel geeft.scannen0035
Terwijl voeding natuurlijk wel iets de gezondheid kan beïnvloeden, word de kracht van voeding als beschermer tegen allerlei kwalen sterk overdreven en verschilt het wat gezondheid betreft gewoon per hond waar ze het het beste op doen. Dat heeft te maken met leefomstandigheden, hun manier van leven en hun eigen persoonlijke gevoeligheden in hun constitutie.

Ik kan me de verbijstering van een van mijn klanten heel goed voorstellen. Zij voert kvv en was er heilig van overtuigd geraakt dat als je kvv voert je hond geen huidklachten en oorontstekingen krijgt. Ze heeft een cocker dus wat die oren betreft was ze snel overtuigd. Haar schrik was dan ook groot toen haar hond toch uiteindelijk 2 fikse oorontstekingen kreeg en ze kwam met een klap op de grond terecht wat overtuiging betreft. Toch is ze kvv blijven voeren, gewoon omdat haar hond dat het lekkerst vind. Voor haar hond helemaal geweldig want hij is er gek op.

Dezelfde schok heb ik gezien bij iemand die vanuit een wetenschappelijke overtuiging brokken voerde en toch een hond met klachten kreeg die niet zouden voorkomen als je dat voer gaf. Ook die is brokken blijven voeren omdat haar hond die het lekkerst vond maar denkt toch veel genuanceerder nu.

Voeding en gezondheid, fabels, overtuigingen, wetenschappelijke stukken erover, het zorgt voor veel onrust onder de bazen van nu.

Er ontstaan vaak heftige discussies tussen de voor en tegenstanders van een bepaalde stroming die soms lelijk uit de hand kan lopen en waar mensen behoorlijk emotioneel van kunnen worden, vaak niet de juiste state of mind om met elkaar van gedachten te wisselen, de ene stroming probeert de andere stroming te overtuigen van zijn gelijk en dat schept altijd weer een gespannen sfeer.

Hoe moeilijk lijkt het me om als je nu net aan je eerste hond begint, je door dit oerwoud van meningen heen te werken en in alle rust zelf uit te zoeken waar jij en je hond het meeste achterstaan en waar je hond het goed op doet , lekker vind, goed gedrag vertoont en tevreden is.

Ik ben heel blij dat ik niet in deze tijd begonnen ben aan mijn hond, de tijd van het internet en de tijd van de commercie, ik heb de kans gehad om redelijk onbevangen en zonder angst voor ziektes en kwalen uit te kunnen vinden waar mijn honden het het best op deden en die ervaring mee kunnen nemen hondenlevens lang.

Ik moet er echt niet aan denken dat je nu moet beginnen en een keuze maken welke richting je gaat kiezen. Dat mensen daar heel onzeker van worden is een feit, ik hoor het dagelijks van mijn klanten.

Geestelijke belasting kan zijn die eigenlijk nergens voor nodig is.

Groetjes Loeki

Overige Blogs

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015