Hoezo heb je een cocker?

by Loeki Bobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Overige Blogs

placeholderZit
20-06-2015

We doen het vaak en veel als we met opvoeden bezig zijn. Op een of andere manier vinden we het belangrijk dat onze cocker kan zitten op bevel.

Het is ook handig, je kan ze via zitten goed besturen, laten wachten etc. Een veel gebruikt commando dus en het is zeker van belang om het je hond te leren. Het is ook de beste houding om kontakt met je hond te maken, door de zithouding kijken ze vanzelf goed omhoog en kunnen we makkelijk oogkontakt maken.

Maar er zit ook een andere kant aan het laten zitten, vanuit de cocker gezien.

Laten zitten op een natte ondergrond kan uiterst vervelend zijn voor het dier.

Er zijn cockers die gevoelig zijn voor zo'n natte ondergrond. Dat voelt allemaal niet fijn. Vaak willen we onze cocker laten zitten om er rust in te brengen. Of dat dan echt werkt als de ondergrond als onaangenaam ervaren wordt, is dan nog maar de vraag. Zo heb ik een cocker gekend die heel gevoelig was voor zuiver wollen vloerbedekking en kleden en daardoor ernstig ongehoorzaam leek. Hij was dat eigenlijk helemaal niet, maar de reactie van zijn huid en gevoelige delen op die wollen ondergrond was dusdanig naar voor hem dat hij probeerde onder het moeten zitten uit te komen. Hij hief vaak zelf veel te snel het commando weer op of zat te wiebelen. De bazen dachten dat dit cockertje ongehoorzaam was, dwars en niet wilde luisteren. Maar verder was er wat zijn gehoorzaamheid betreft niet veel aan de hand. Toen het zitten zoveel mogelijk werd vervangen door een sta of blijf commando was er niets meer aan de hand. Dit cockertje moest echt wel af en toe netjes zitten maar de bazen hielden er rekening mee dat hij daar erg veel moeite mee had op sommige plekken in huis. Niet uit ongehoorzaamheid maar vanuit lichamelijk ongemak. Zo ken ik cockers die weigeren te gaan zitten op een nat trainingsveld bij de hondenschool, cockers die het op de markt en winkel straten netjes meteen gaan zitten en blijven zitten op bevel maar als het regent of de straten nat zijn dat weigeren. Ik vraag me dan af of het eerlijk is om ze dan toch te dwingen en het te eisen. Is het dan niet beter om een ander bevel erbij te gaan gebruiken om dat soort situties op te kunnen vangen.

Bazen staan vaak niet stil bij waar ze hun hond willen laten zitten en wat die omstandigheden zijn. Denk aan heet asfalt waar de zon de hele dag op heeft staan schijnen in de zomer, ook stoepstenen kunnen behoorlijk heet worden in de brandende zon net als zand. Strooizout en ijs afzetting in de winter etc. Wij betreden alles met onze schoenen, een hond maakt kontakt met de ondergrond met alleen zijn huid en heeft op die plaatsen heel weinig isolerende vacht. Zijn poten zijn er wel op berekend, de voetkussens zijn heel anders van structuur dan de rest van het lichaam.

Ook lichamelijk afwijkingen en ongemakken zoals heup blessures, een hernia, lichamelijke problemen na een blessure of ongeluk kunnen een hond vaak wat onaangename gevoelens geven als ze moeten gaan zitten. scannen0001

Een ander wat moeilijk punt wat zitten betreft is de houding voor een hond als er andere honden in de omgeving zijn. Zitten komt eigenlijk zelden voor in de natuurlijke manier van bewegen van honden in kontakt met elkaar. Honden gaan vaak zitten als ze ergens naar willen kijken wat hun aandacht trekt, bij waken etc. maar dan wel meestal op eigen initiatief en niet in kontakt situaties met vreemde en onbekende honden.

De meeste honden en zeker cockers blijven liever staan bij kontakten met onbekende soortgenoten omdat ze vaak vanuit de zitpositie wat zwakker overkomen naar andere honden toe. Ook de snelheid van kunnen reageren is trager dan wanneer ze staan en veel honden kunnen zich daardoor wat bedreigd voelen, cockers zeker. Ontmoetingen met vreemde honden die ze niet kennen en waarvan ze niet weten wat ze van die hond kunnen verwachten, kunnen veel moelijker worden als ze moeten gaan zitten van de baas. Ze blijven liever staan, omdat ze dan de beste controle over hun reactie hebben. Ze kunnen beter en sneller weglopen van een andere hond of zichzelf verdedigen. Laat je je cocker zelf beslissen welke houding hij of zij aanneemt zie je vaak liggen of staan voorkomen.

Cockers hebben een wat bijzonder gedrag soms als het om kontakt met andere honden gaat, veel zijn er niet op gesteld. Bij een ontmoeting met een vreemde hond of het moeten laten passeren van een hond kunnen cockers zich extra onzeker gaan voelen als ze moeten gaan zitten. De lichaamstaal naar elkaar toe wordt onduidelijk en veel cockers kunnen daar sterk op reageren, vanuit die onzekerheid gaan blaffen of uitvallen omdat ze eigenlijk niets anders kunnen vanuit die zitpositie.

Zo kan je als baas je hond forceren uit te vallen naar andere honden omdat de positie waarin je hem zet onzeker maakt. Hij zou zelf nooit zulk gdrag vertonen bij het naderen van een andere onbekende hond.

Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Maar dat is het nu juist als je met honden bezig bent en zeker cockers. Niets is altijd hetzelfde, geen cocker is hetzelfde wat gedrag en karakter betreft. Merk je dat je hond slecht op iets reageert, dan kan dat komen door wat jij van hem vraagt. Ga, als je weigerachtig gedrag merkt, niet meteen denken dat je cocker ongehoorzaam is maar probeer even uit te zoeken of het misschien komt doordat jij iets van hem wil wat voor je cocker naar of veel te belastend kan zijn en hem onzeker kan maken.

Hoe vaak zie je niet dat op een hondenschool of aan de rand van een grasveld een hond explodeert naar andere honden vanuit de zit positie als hij vrij krijgt. Hij of zij naar voren schiet en met veel kabaal en een hoop herrie op de andere honden afstuift. Vaak zit daar wat opgekropte emotie door het zitten achter, dat er met een knal uitkomt met als resultaat soms toch wat gespannen verhoudingen ondeling. De zitpositie kan dit triggeren voor een deel.

Hou rekening met de hondentaal die heel anders is dan de mensen taal. Wij mensen hebben dit soort dingen voor de hond bedacht en daar is niets mis mee. Maar als je cocker aangeeft dat er bij die vraag van je aan hem, zoals bv het zitten, iets niet goed gaat, bestempel hem dan niet meteen vanuit je mensen gedachten als moeilijk, weigerachtig of ongehoorzaam. Ga kijken wat er aan de hand is en pas daar je vraag naar hem op aan.

scannen0038Heb je een cocker die laat zien dat ie liever niet wil gaan zitten, hou dan in je achterhoofd dat je misschien wel iets onmogelijks vraagt op dat moment en probeer je aan te passen. Waarom dan je cocker niet gewoon laten staan als er honden passeren die ze niet kennen? Hij zal er rustiger van worden.

Wij bazen blijven ook rechtop staan bij een ontmoeting met anderen, we willen kunnen reageren vanuit een emotie die we op dat moment hebben. We gaan ons zeker niet kwetsbaarder opstellen als we vreemden ontmoeten maar vragen het wel van onze cockers.

Gaan zitten kan een cocker een kwetsbaar gevoel geven op dat moment in kontakt met andere honden en vreemde mensen

Iets om rekening mee te houden als cockerbaas, vind ik.

Zitten op commando hoort bij de opvoeding en kan ontzettend handig en prettig zijn maar soms zijn er situaties dat je beter iets anders van je cocker kan vragen.

Groetjes Loeki

 

 

 

 

 

m5
facebook

Facebook pagina

Copyright © 2012 - 2015